PRÁCE 🧰

Zjistili jsme, jaký má automechanik plat. Stojí to za to?

19. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Aktuality Práce v auto-moto

Stejně jako má Česko problém s nedostatkem profesionálních řidičů, trpí auto-moto obor také nedostatkem technických pracovníků, zejména automechaniků. My jsme se podívali na to, jaký mají zaměstnanci na této pozici plat.

Jaký je plat automechanika?

Průměrný plat automechanika

Tak jako u většiny pracovních pozic v auto-moto oblasti i u automechaniků platí, že odměna za práci se může pohybovat v různých hladinách. Jedním aspektem může být rozsah vykonávané práce nebo to, u jaké firmy je člověk zaměstnán. Je více než pravděpodobné, že platové podmínky v nadnárodních společnostech budou vyšší než třeba v autoservisu v okresním městě.

Dalším aspektem, který může výši odměny značně ovlivnit, je, zda jde o firmu státní či soukromou. S tím souvisí také odlišné názvy pro peněžní odměny – plat náleží státním zaměstnancům, mzdy pak připadnou těm soukromým. Zde je ale oproti jiným pozicím, o kterých jsme psali v předchozích článcích, zajímavá změna. Jak se můžete přesvědčit v tabulce, mezi ohodnocením státních a soukromých zaměstnanců není v podstatě žádný rozdíl, ti státní mají dokonce průměrné platy o něco málo menší, což je něco, s čím jsme se doposud nesetkali. Podotýkáme, že jde vždy o hrubou měsíční mzdu.

Platy a mzdy automechaniků v roce 2022
2022MediánPrůměr
Státní mechanici a opraváři motorových vozidel32 408 Kč33 543 Kč
Soukromí mechanici a opraváři motorových vozidel34 435 Kč35 924 Kč

Jaké jsou maximální a minimální mzdy?

Jak už bylo řečeno, výše ohodnocení se může poměrně dost lišit v závislosti na okolnostech. Jestliže chcete vědět, jakou podobu může hrubá měsíční mzda pro pozici automechanika mít, podívejte se do tabulky níže. Na mzdy či platy, které jsou v tabulce obsažené, dosáhne 80 % zaměstnanců. Zbytek tvoří horních a dolních 10 % automechaniků, kteří buď na tyto částky nedosáhnou, nebo je ještě převyšují. Zde už je rozdíl mezi státními a soukromými zaměstnanci poměrně markantní.

Rozdíly v odměnách automechaniků za rok 2022
2022Hrubá měsíční mzda / plat odHrubá měsíční mzda / plat do
Státní mechanici a opraváři motorových vozidel27 950 Kč40 113 Kč
Soukromí mechanici a opraváři motorových vozidel19 025 Kč57 771 Kč

Plat automechanika v Německu

Vzhledem k neutěšujícím platovým podmínkám se nemálo automechaniků uchyluje k práci v zahraničí, nejčastěji právě v Německu. Vlastně ani není divu, jelikož odměny jsou to víc než slušné. Samozřejmě záleží na zkušenostech a praxi, ale i přesto zde platy automechaniků začínají na zhruba 2 100 €, což je v přepočtu zhruba 51 000 Kč. To už vůbec není špatné, co říkáte? 

Nabídka práce automechanik

Aktuální mzdy automechaniků v roce 2023

Vzhledem k tomu, že na Portálu řidiče disponujeme širokou škálou nabídek volných pracovních míst nejen pro automechaniky, ale i pro další pozice z auto-moto oblasti, mohli jsme zanalyzovat, jak vypadají aktuální odměny, které jsou firmami nabízeny. A závěr? Automechanici si v roce 2023 přijdou průměrně na 29 900 – 43 100 Kč.

Jsou podle vás mzdy dostatečné nebo byste raději šli zkusit štěstí do Německa? Dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj info: Informační systém o průměrném výdělku, lohnspiegel.de.
Zdroj médií: Depositphotos.
petr horst, 23. 9. 2023 8:15
dobrý den, souhlasím s Vámi. Ubytování, jídlo doprava do čr a zpět odebere hodně peněz. Pokud tam člověk nemá příbuzné, rodinu nebo pod. kteří dají podporu, Nemá cenu ve většině případů pro normálního člověka tam jít pracovat. Aspoň podle mne.
Kateřina Tonarová, 20. 9. 2023 8:59
Dobrý den, děkujeme za Váš komentář a vhled do situace. Vámi zmíněná fakta nerozporujeme. Víme, že náklady na živobytí v Německu jsou vysoké. Nicméně zájemcům z pohraničních oblastí se tato možnost může vyplatit, jak ostatně zmiňujete ve svém komentáři.
Viki, 19. 9. 2023 21:50
Bože nevytvářejte závistivé lidi. V Německu pracuji. Věřte že za 30 000 měsíčně se v Česku žije o mnoho snáz než za 2100 eur. měsíčně v Německu. Kdy už kdo začne psát pravdu o skutečných cenách služeb aby bylo jasno co kolik a kde stojí. Ano pokud to vyděláte tam a utratíte tady pak už to dává smysl ale pokud žijete tam tak je to stejná almužna jako 30K měsíčně zde.

Podobné články