PRÁCE 🧰

Co zahrnuje povinná výbava do Polska v letošním roce?

24. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Jak vypadá aktuální složení povinné výbavy v Polsku a roce 2024? Liší se od naší povinné výbavy a jak je to tady s obývaným hasicím přístrojem nebo hojně diskutovanou reflexní vestou? Máme pro vás aktuální informace pro letošní sezónu!

Jak vypadá aktuální složení povinné výbavy v Polsku a roce 2024?

Co všechno obsahuje povinná výbava auta v Polsku a letošním roce?

Pokud se letos chystáte autem do Polska, určitě byste měli vědět, co zahrnuje zdejší povinná výbava. Pro letošní rok je její složení následující:

  • Reflexní vesta
  • Výstražný trojúhelník
  • Hasicí přístroj

Přečtěte si také: Placené dálnice v Polsku: Víte, které to jsou a jak tady zaplatit mýto?

Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Povinná výbava v Polsku zahrnuje reflexní vestu

Na rozdíl od Česka, kde není reflexní vesta součástí povinné výbavy, v Polsku už do povinné výbavy motoristy spadá. Vesta je navíc povinná nejen pro řidiče, ale také všechny ostatní osoby ve vozidle, které se v jakékoliv mimořádné situaci ocitnou na vozovce. Vestu mějte v dosahu, abyste si ji mohli v případě komplikací obratem obléct.

Měli byste vědět: Povinnost mít na sobě nasazenou reflexní vestu při pohybu na vozovce mají v Polsku také cyklisté a chodci.

Výstražný trojúhelník je taktéž součástí povinné výbavy v Polsku

Stejně jako u nás, i v sousedním Polsku je součástí povinné výbavy výstražný trojúhelník. Ten by měl být homologovaný a odpovídat velikosti cca 45 centimetrů. V Polsku je součástí povinné výbavy pro jakékoliv motorové vozidlo s více než dvěma koly a maximální rychlostí překračující 25 km/h.

Pozor: V případě, že budete v Polsku táhnout vozidlo, pamatujte, že tažený automobil musí mít za oknem na levé části vozu umístěný výstražný trojúhelník a to spolu se zapnutými výstražnými světly nebo alespoň světly obrysovými.

Povinná výbava auta do Polska zahrnuje i hasicí přístroj

Na rozdíl od jiných evropských států, kde je hasicí přístroj pouze doporučený, případně povinný pouze pro řidiče vozidel s hmotností nad 3,5 tun, nebo autobusy, v Polsku je součástí povinné výbavy všech vozidel s polskou registrační značkou. Hasicí přístroj ale v tomto případě spadá do výše zmíněné "povinné výbavy řidiče". Proto jej při cestách do Polska raději mějte v kufru.

Lékárnička součástí povinné výbavy auta v Polsku není

Zatímco u nás je lékárnička součástí povinné výbavy, v Polsku je povinná pouze pro autobusy, vozidla taxislužby a jiné vozy přepravující osoby. Přesto doporučujeme tento prvek před cestou do Polska nevyndávat, protože jakmile přejedete zpátky do Česka, je autolékárnička opět povinná. Navíc i zde platí výše uvedená Vídeňská úmluva a také nikdy nevíte, kdy se vám může při nečekaných událostech hodit.

Cestujete do Polska s menšími dětmi? Nezapomeňte na autosedačku!

Pokud cestujete k našim polským sousedům s dítětem do výšky 150 centimetrů nebo věku 12 let, pak kromě povinné výbavy auta v Polsku nezapomeňte také na autosedačku. Ta musí být umístěná výhradně na zadních sedadlech vozidla.

Zdroj info: Axa assistance, Cebia, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články