PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta do Itálie: Víte, co všechno zahrnuje v roce 2024?

29. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Chystáte se v letošním roce do Itálie autem? Pak byste měli vědět, co všechno je součástí povinné výbavy v roce 2024. Jak je to tady s reflexními vestami a dalšími prvky? Máme pro vás aktuální informace.

Jaké je složení povinné výbavy do Itálie v roce 2024?

Povinná výbava do Itálie: Co je její součástí v roce 2024?

Pokud vyrážíte na dovolenou do Itálie, nebo touhle zemí pouze projíždíte do cílové destinace, měli byste vědět, že součástí aktuální povinné výbavy je v letošním roce:

  1. Výstražný trojúhelník
  2. Reflexní vesta
Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Výstražný trojúhelník je tady povinný stejně jako u nás

Do povinné výbavy auta v Itálii patří (stejně jako u nás) výstražný trojúhelník. Ten by měl rozměrově odpovídat 45 centimetrům a v případě nečekané události na vozovce byste jej měli umístit minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí činit tato vzdálenost až 100 metrů.

Reflexní vesty i v tunelech

Povinná výbava do Itálie zahrnuje i letos reflexní vestu. Ta je povinná nejen pro řidiče, ale také ostatní pasažéry ve vozidle. Rozhodně vesty nedávejte do kufru, musí být vždy po ruce. A to i v případě namátkové kontroly. Specifikem povinné výbavy auta do Itálie je pro některé skupiny řidičů (motorkáři a cyklisté) skutečnost, že reflexní vestu musí mít dotyční na sobě při snížené viditelnosti (např. při mlze a hustém sněžení) a v tunelech.

Jak je to tady s autolékárničkou a hasicím přístrojem?

Autolékárnička není součástí povinné výbavy v Itálii (na rozdíl od povinné výbavy u nás), přesto ji s sebou doporučujeme vozit. Podobná pravidla platí také pro hasicí přístroj nebo další doporučené prvky, o kterých se zmiňujeme v závěru jednoho z předchozích článků.

Pozor na cesty s menšími dětmi

Pokud do Itálie cestujete společně s dětmi do 150 cm výšky a 36 kg hmotnosti, nezapomeňte, že je smíte převážet pouze v autosedačkách, resp. na dětském podsedáku. U vozidel neregistrovaných v Itálii zároveň platí, že děti musí být přepravovány v souladu s pravidly země, ve které je vůz registrován.

Zdroj info: Cebia, Axa assistance, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články