PRÁCE 🧰

Zima pomůže ušetřit starosti i peníze při nákupu ojetého vozu

9. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Ačkoli se může zdát, že v zimě není úplně vhodná doba pro nákup ojetiny, je to právě naopak. V zimě se totiž mnohem lépe projeví případně vady. 

Na vozovkách jsou závěje, náledí a tak motor i další komponenty pracují pod větším tlakem, auto i řidič jsou zkrátka vystaveni velké zátěži. To je ale jedině dobře. Vůz tak lépe otestujete právě v zimním období.  Nákup auta je vážná věc, a tak byste nikdy po žádném neměli sáhnout, aniž byste si ho předtím projeli. Mohlo by se snadno stát, že koupíte zajíce v pytli a reklamace bude těžší, než by se původně mohla zdát.

Na jaké vady dávat v zimě pozor?

Jako první si zákazník všímá karoserie. A právě extrémně nízké zimní teploty si na laku mohou vybrat svou daň ve formě menších prasklin nebo koroze. Tohle prostě žádný bazarista nemůže zakrýt. Nedívejte se tedy jen na povrch, ale zkontrolujte i spodek auta. V ideálním případě by vůz měl být umytý, aby se případným nánosem sněhu nebo bahna nějaká taková koroze nezakryla.

V zimním období věnujte největší pozornost motoru. Jedná-li se o starší vůz, zkontrolujte žhavení. To vlivem stáří může hůř fungovat a pozná se to právě při nízkých teplotách. Hodí se ověřit i funkčnost startéru a akumulátoru. Velký zimní test je to i pro elektroniku. Vyzkoušejte tedy funkčnost stahování oken, klimatizaci, centrální zamykání, ale i něco tak banálního jako je třeba správná funkčnost stěračů.

Kdo si chce auto prohlédnout opravdu pečlivě, pak by se měl zaměřit i na detaily. Třeba na hladké otevírání dveří nebo kapoty vozu. Pokud se jedná o auto s pohonem 4x4, pak si dopřejte dlouhou testovací jízdu, ať vše pořádně vyzkoušíte. A jestli ucítíte nějaký zápach v interiéru, není to nic pozitivního.

Jestliže auto budete kupovat mimo autobazar, tak ani u soukromého prodejce se nenechte opít rohlíkem a vše důkladně zkontrolujte, můžete se tím vyhnout potenciálním nepříjemnostem.

Zdroj info: AAA Auto.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články