PRÁCE 🧰

Princip fungování zámku řadící páky

20. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zámek řadicí páky může být další možností, jak zabezpečit svůj vůz proti krádeži. Zámek řazení je možné do auta i zpětně nainstalovat jak do aut s manuální převodovou, tak i s automatickou převodovkou. Jak funguje zámek řadicí páky a jaká je jeho cena při dodatečné instalaci?

Zámek řadící páky a princip fungování

Články na téma zabezpečení vozu:

  1. Zabezpečení auta proti krádeži - nejlepší možné řešení
  2. Zámek řadící páky a princip fungování - právě čtete
  3. Jak funguje autoalarm
  4. Zabezpečení vozidla proti krádeži

Zámek řadící páky a jeho využití

Zámek řadicí páky se většinou nachází na spolujezdcově straně u nohou, nebo v manžetě řadičky. Tento nenápadný zámek řadící páky vám však může ušetřit mnoho problémů, spojených s krádeží vozidla. Díky mechanickému zámku zůstane vůz se zařazenou zpátečkou (R), v případě automatické převodovky v pozici parkování (P) a nebude možné s řadicí pákou hýbat. Tudíž zloděj nebude moci automobil nastartovat a nikam odjet. Mechanický zámek řadicí páky se ve vozidlech využívá již více než 20 let.

Bezpečnost je sice sporná, jelikož zručnému zloději zabere oddělat zámek pár vteřin navíc, ale na parkovišti si vybere především auta, která nemají dostatečnou míru zabezpečení, aby pro něho odcizení vozu bylo co nejrychlejší. Některé pojišťovny nabízejí řidičům, kteří vlastní auto se zámkem řadicí páky také slevy na pojistném. Zámek řadící páky však musí každý rok projít kontrolou v autoservise.

Princip fungování zámku řadící páky

Společnosti vyrábějící mechanický zámek řadicí páky:

  • Construct - uzamyká se klíčem, zámek lze odemknout i při nastartovaném vozidle, tělo do interiéru nevyčnívá
  • Defend Lock - jednoduchá uzamykatelnost bez klíče pouhým pootočením a zacvaknutím, tělo vyčnívá do interiéru 2-4 cm podle typu vozidla
  • Mister Lock - zamykání pootočením, bez použití klíče, tělo do interiéru vyčnívá 2-4 cm 
  • Medvěd Lock - závorový, či kompaktní zámek, při opuštění vozidla dochází k vysunutí závory a k následnému uzamknutí, musí se při příchodu do auta odemknout

Zámek řadící páky a cena za instalaci

Dodělání zámku řadící páky je stále nepřestávajícím oblíbeným trendem u českých vozidel. Jedná se o prvek pasivního zabezpečení vozidel. Mechanické zabezpečení lze dodatečně nainstalovat do každého vozidla v cenové relaci od 3 000 až do 6 000 korun. U některých autorizovaných montážních partnerů je možné taktéž využít záruky až na 5 let. Pro objednání je nutné vyplnit formulář s informacemi jako je typ vozidla, rok výroby a typ převodovky.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články