PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: WSBK Argentina

24. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Bautista pokračuje v krasojízdě a z Argentiny si veze už 83 bodů náskoku.

Víkendový souhrn: WSBK Argentina

Články na téma WSBK závody:

  1. Víkendový souhrn: WSBK Barcelona
  2. Víkendový souhrn: WSBK Portugalsko
  3. Víkendový souhrn: WSBK Argentina - právě čtete
  4. Víkendový souhrn: WSBK Indonésie

Desátým kolem v Argentině pokračovala sezóna Mistrovství světa superbiků. Jako lídr šampionátu přijížděl do Argentini Álvaro Bautista. Druhému muži v pořadí, Topraku Razgatliogluovi ale trať v San Juanu historicky hodně seděla a před závodním víkendem si dělal naděje, že se mu podaří zvrátit vývoj šampionátu. A ani třetí Jonathan Rea nebyl ještě úplně bez šance.

Sobota

V superpole získal ve velkém stylu první příčku Razgatlioglu (Yamaha). Jak je již tuto sezónu zvykem, zdemoloval při tom traťový rekord. Druhý byl Rea s Kawasaki a třetí příčku bral Bautista s Ducati. Do druhé řady se kvalifikoval Lecuona s Hondou, Redding s BWM a šestý byl Baz (taky BMW), a to přesto, že v poslední části superpole havaroval. Superpole v Argentině bylo zvláštní tím, že se poprvé od roku 2020 do top 5 kvalifikovalo 5 různých značek motocyklů. Za povšimnutí stojí i fakt, že prvních deset jezdců zajelo čas lepší, než byl předchozí traťový rekord.

Víkendový souhrn: WSBK Argentina

První závod se stal klíčovým v boji o mistrovský titul. Po souboji o první místo na začátku závodu mezi Bautistou a Razgatliogluem totiž druhý zmiňovaný spadl. Sice byl schopný se zpátky vrátit do závodu, ale dál, než na patnáctou příčku se nedostal. Bautista po souboji taky ztratil a zařadil se na čtvrtou příčku za Rea, Bassaniho (Ducati) a Lecuona. Už ve čtvrtém kole Bautista předjel Lecuona a dvě kola na to se dostal do vedení, které už nepustil, zajel nejrychlejší kolo závodu a po třinácté v sezóně slavil vítězství. Druhé místo si po dlouhém boji s Bassinim vyjel Rea. Čtvrtý dojel Lecuona, kterého následovali Rinaldi (Ducati) a Lowes (Kawasaki). Čech Oliver König dojel devatenáctý.

Neděle

Ve sprintovém závodě získal důležité vítězství Razgatlioglu. Hned z počátku se společně s Bautistou dostali do čela závodu. Několikrát si vyměnili pozice. Razgatlioglu měl ale poslední slovo. Po manévru podobnému tomu, po kterém v sobotu upadl, se dostal na první pozici a tu už obhájil. Druhý tedy dojel Bautista. Třetí byl Rea, který zajel své sté nejrychlejší kolo závodu v kariéře a stal se prvním jezdcem, kterému se to povedlo. O čtvrtou příčku bojovali tři jezdci. Nejlépe z toho nakonec vyšel Rinaldi, pátý byl Lowes a šestý dojel Lecuona.

Víkendový souhrn: WSBK Argentina

Do druhého závodu se start vůbec nepodařil Bautistovi ani Razgatliogluovi. Postupně se ale prokousávali zpět na čelo, a když ve čtvrtém kole Bautista předjel nejdříve Lowese a pak i Rinaldiho, dostal se do čela závodu. Jako přes „kopírák“ ho následoval Razgatlioglu. Bautista ale především na rovinkách navyšoval svůj náskok, postupně zbytku pole poodjel a závod vyhrál. Druhý dojel Razgatlioglu. O třetí příčku si to rozdali týmoví kolegové Lowes a Rea. Druhý jmenovaný nakonec vyšel ze souboje lépe a bral třetí příčku. Pátý dojel Rinaldi. Svou Hondu dovezl na šesté příčce Vierge. König zakončil závod na osmnáctém místě.

Díky tučnému bodovému přídělu výrazně vykročil k titulu Bautista. Na čele už má náskok 83 bodů. Naopak na Razgatlioglua nepříjemně dotírá třetí Rea. Za tři týdny pokračuje MS Superbiků v Indonésii, o titulu se může rozhodnout už tam.

Zdroj info: WSBK.
Zdroj médií: WSBK.

Podobné články