PRÁCE 🧰

Už i Renault s Dacií se chystají omezovat maximální rychlost svých aut

26. 4. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Renault

Pro bezpečnost svých zákazníků automobilky dělají leccos. Ale uměle omezovat maximální možnost rychlost svých aut, je krok přinejmenším diskutabilní. Začalo s tím Volvo a jak se zdá, tak v tom nebude samo. 

Luca de Meo šéf Renaultu oznámil na valné hromadě akcionářů, že má v úmyslu začít omezovat maximální rychlost nových vozů. Stropem by mělo být 180 km/h. Jako důvod uvedl, že vysoká rychlost stojí za třetinou dopravních nehod.

Ještě dál jde systém Safety Coach, který by měl sám omezovat rychlost na základě blížících se zatáček, počasí a míře ospalosti řidiče. Půjde pravděpodobně o jakousi chytřejší obdobu adaptivního tempomatu. Otázka je, jak to bude fungovat v praxi a jestli to nakonec nebude spíš otravné než prospěšné.

Ono omezování maximální rychlosti aut není vysloveně špatným krokem. Jenže v Evropě máme v poslední době tendence být papežštější než papež. A jelikož jsou vysoké rychlosti trnem v oku i uvědomělým úředníkům v Bruselu, tušíme, že bychom se mohli skutečně časem dostat na omezovač na 130 km/h. Nepředstavitelný není ani systém, který by sám rozdával hříšníkům pokuty na základě údajů o rychlosti z GPS.

Zdroj médií: Redakce.

Podobné články