PRÁCE 🧰

Toyota chce ještě letos představit revoluční baterii

22. 6. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Toyota

Ohledně akumulátorů pro elektrická auta se to zatím má tak, že jsou drahé a nemáme úplně přebytky vzácných kovů pro jejich výrobu. Proto se hledají levnější a lepší náhrady.

Jakkoliv se Toyotě do výroby elektromobilů moc nechce, vede v oblasti přihlášených patentů na nové baterie. V Japonsku dokonce došlo k založení agentury NEDO, která má finančně a intelektuálně podporovat jak automobilky, tak univerzity, pracující na akumulátorech s pevným elektrolytem.

A právě průlomová technologie baterií s pevným elektrolytem má podle studií potenciál způsobit převrat v automobilovém průmyslu. Toyota má v plánech představení svého prototypu ještě v letošním roce. V elektromobilech by tak mohl nahradit lithium-iontové akumulátory. Největší problém představuje zajištění dostatečného kontaktu mezi pevnými elektrolyty, katodami a anodami. U klasické baterie to není moc problém, tam kapalný roztok sám vyplní mezeru mezi elektrodami. U pevného elektrolytu budou daleko vyšší nároky na přesnost. Toyota v tomto spoléhá na ruční výrobu, kterou mají Japonci obecně na vysoké úrovni.

Zdroj médií: Toyota.

Podobné články