PRÁCE 🧰

Tesla představila Cybertruck. Něco tak šíleného tu ještě nebylo

24. 11. 2019 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tesla

Že Elon Musk přemýšlí malinko jinak než ostatní, to už jsme si zvykli. Ale to co představil dnes časně ráno našeho času, to se vymyká snad ve všech směrech.

Tesla CyberTruck

Tesla Cybertruck se vymyká zvyklostem

Jestli máte rádi filmy jako třeba Blade Runner, budete možná nadšení. Ale jsme si jisti, že se najdou i zástupy těch, kteří Teslu Cybertruck bez váhání označí za nejškaredější auto, jaké kdy vzniklo. Tvarem totiž vypadá jako z nějakého sci-fi filmu. Ostře řezané hrany a celkově dost zvláštní "střechovitý" tvar jsou hlavními znaky tohoto elektrického pick-upu. Vypadá to totiž trochu jako obrněné vozidlo.

Podle automobilky to i tak trochu opancéřované auto je. Ultra tvrdá ocel by měla odolat i střelám kalibru 9 mm a podobně je na tom i speciální sklo. Bude to zkrátka tak trochu auto do nepohody.

Tesla Cybertruck

Adaptivní podvozek součástí vozu

Pro pohodlí posádky je ve výbavě adaptivní vzduchový podvozek. Ten usnadní i naložení nákladu, jak ostatně Musk ukázal na konci prezentace, kde ještě představil novou elektrickou čtyřkolku. Nákladový prostor je každopádně uzamykatelný a krytý. Jeho objem je 2830 litrů. Cybertruck může vézt na korbě až 1,6 tuny nákladu, případně táhnout přívěs o hmotnosti 7 tun.

Tesla Cybertruck

Z nuly na sto za necelé 3 vteřiny

A teď pozor! S Cybertruckem si můžete na rozjezdu z místa vyšlápnout prakticky na libovolný sportovní vůz. Z nuly na sto totiž zrychlí za 2,9 sekundy, oblíbenou americkou disciplínu, tedy závod na čtvrt míle pak vůz zmákne za 10,8 sekund. To samozřejmě platí pro nejsilnější verzi.

Dostupný bude Cybertruck s jedním, dvěma nebo třemi elektromotory. Základní varianta ujede na jedno nabití zhruba 400 kilometrů, ta nejvyšší pak až 800, což je hodnota mezi auty na baterky opět bezprecedentní.

Uvnitř samozřejmě najdeme velmi futuristicky vypadající interiér. Tomu vévodí velký displej, který bude ovládat naprostou většinu funkcí. Díky velikosti vozu je také možné se dopředu posadit ve třech, takže celkem se dovnitř vejde šest cestujících.

Tesla Cybertruck interiér

Cenově se Tesla Cybertruck odrazí od 39 900 dolarů, což je 920 tisíc korun a tyto vozy budou dostupné v roce 2021. Top varianta začíná na 69 900 dolarech, tedy 1,6 milionu a zájemci se dočkají v roce 2022.

Zdroj médií: tesla.

Podobné články