PRÁCE 🧰

Svolávací akce automobilek - Průběh svolávačky

29. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čas od času se něco při výrobě automobilů nepovede a tak automobilky uspořádají svolávací akci, aby se závada včas odstranila.

Svolávací akce automobilek

Upozornění na svolávací akce

Uposlechnout pokyn k svolávačce je na každém majiteli, a proto může tento krok odmítnout. Pokud se ale jedná o vážnou chybu, může člověk riskovat, že odkládaná oprava sežere poněkud víc peněz a nebude na ní brána celková záruka. Svolávací akce nebývají jen tak z rozmaru, ačkoli se občas může zdát, že se týkají prkotin, z té velké většiny jde ale o takové věci, které mohou ohrožovat bezpečnost provozu vozidla a posádky.

Výroba aut je složitý proces, a přestože je většiny automatizovaná, může se někde při výrobě vyskytnout chybka, se kterou pak vozy sjedou z linky přímo k zákazníkům. Poté přichází čas na nápravu. To jsou svolávací akce, který mají za účel jediné, odstranit co nejdříve závadu. Výhodou je, že za odstranění problému majitelé aut neplatí a jsou tedy nepovinné, ačkoli bychom apelovali na každého, aby se svolávačkám nevyhýbal, ještě když za opravu nemusí platit nic.

Jak probíhají svolávačky

Jakmile automobilka zjistí závadu, obešle dopisem všechny majitele takových vozů s tím, že je požádá o návštěvu autorizovaného servisu. Zákazník samozřejmě může odmítnout, ale tím se vzdává nároku na opravu zdarma. Záruku sice majitel neztratí, ale může ho finančně stát nějaké peníze, pokud se spolu se závadou něco stane.

Pokud tedy odmítnete opravu závažné technické závady, která se v budoucnu projeví širším rozsahem, může se stát, že zákazníkovi bude záruka odmítnuta nebo minimálně omezena a náklady na opravu půjdou z vaší kapsy. Je vhodné si promyslet, které svolávačky necháte ladem a kterým byste se neměli vyhýbat.

Na druhou stranu je celkem nelogické zvací dopisy odmítat, protože člověk prakticky nepřijde o nic, pouze o čas, kdy bude bez auta. Co se týká náhradního vozidla, tak to se většinou domlouvá v jednotlivých servisech individuálně.

Nejčastější závady při výrobě auta

Bohužel chyba se občas stane. Automobilky to nedělají schválně, vzhledem k tomu, že i ony samy na tom tratí nemalé peníze. Většina těchto akcí ale probíhá v klidu bez mediálních popudů. Svolávačky se nevyhýbají ani prémiovým značkám a ročně jich proběhne napříč automobilkami klidně i přes 300. Ale pozor, akce se netýkají jen nových aut, zvací dopis může přijít i na ojetinu.

Důvodů, proč musí akutně auta do autorizáku, může být hodně. Od těch méně závažných jako je špatně přilepený zadní spoiler, až po ty závažnější problémy typu: pronikání vlhkosti do motoru, vadné vidlice zavěšení, problematické airbagy, závadná kabeláž případně závada na pojistce palivové nádrže nebo se může sama za jízdy otevřít kapota. Pokud by vás zajímali závady u konkrétní automobilky, pak se můžete podívat na stránky svolavacky.cz, kde naleznete veškeré tyto informace.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články