PRÁCE 🧰

Pozor na nákup ojetin online, může to být velké riziko

29. 6. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

S příchodem koronaviru a s uzavřením kamenných poboček se mnohé firmy přesunuly do online prostředí. Výjimku v tomto ohledu netvořily ani automobily jak nové, tak ojeté. Dle statistik se online prodalo více jak 500 ojetých vozů.

Ne všechno co je levné, je také dobré - ostatně před tím varuje APPAA Asociace autobazarů. V době pandemie jste se tak na internetu mohli setkat se zajímavými nabídkami ojetých automobilů, avšak nejeden takový online prodej může znamenat riziko pro budoucího majitele. Lecky můžete najít až neuvěřitelně nízké ceny ojetých automobilů. Často ale bývá podmínka, že si vůz smíte prohlédnout pouze z fotek. Aha, tady už něco nesedí.

Například jeden zahraniční autobazar nabízí dvouletou Škodu Kodiaq 2.0 TDI DSG s nájezdem 115 tisíc kilometrů za pouhých 255 tisíc korun. Přitom reálná pořizovací cena takového ojetého auta se stejnou výbavou se pohybuje okolo 600 tisíc korun. Web je také důmyslný v tom, že sice vám auto doručí na adresu - za poplatek samozřejmě (do 800 eur), ale pokud byste si auto chtěli prohlédnout na živo, musíte předem zaplatit celou částku - to už začíná trochu smrdět průserem, nemyslíte?

Pamatovat byste si tak měli, že extrémně nízké ceny, které se na první pohled jeví jako dobrý, ne-li životní kup, nemusí ve skutečnosti znamenat to samé. Ostatně podmínky, kterými se autobazar prezentoval svědčí o tom, že se jedná na 99 % o neseriózního prodejce. Často tak kupující končí s pláčem, protože uhradí buď v lepším případě pouze zlomek ceny nebo v horším případě celou částku předem, ale své nově koupené auto už nikdy neuvidí.

Pokud jste stále nezanevřeli nad online nákupem auta, pak sledujte formu jazyka, kterým je web psaný. Dávejte pozor na češtinu - pokud je text nesrozumitelný a jednotlivé věty nedávají smysl, raději prohlížeč zavřete. Stejně tak pokud nejsou jasné obchodní podmínky a nebo je na webu nemůžete vůbec najít. Největší riziko celého nákupu online je prostě platba předem - pokud tedy nenakupujete od autorizovaného prodejce, který má i kamennou prodejnu, pak to bude vždy znamenat větší risk.

Raději řešte vše s rozvahou, abyste nakonec nekoupili zajíce v pytli. Sice si koupíte vysněné auto za levno, ale následné peníze, které do auta budete muset vrazit za opravy, vám za to asi nestojí - tedy pokud vám auto vůbec domů dorazí.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články