PRÁCE 🧰

Porsche Type 64 se v aukci neprodalo, namísto rekordu přišel trapas

19. 8. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Fraška, fiasko, trapas, fail. Tato a další označení si vysloužila aukce legendárního Porsche Type 64, které se mělo vydražit za rekordní sumu. Celá dražba ale skončila kolosální ostudou.

Automobil Porsche Type 64 vystavený na aukci

Očekávaná cena? Půl miliardy

Očekávaná cena, kterou kupující měl zaplatit z legendárního prapředka všech vozů Porsche, byla v přepočtu přes půl miliardy korun. Dražba probíhala v aukčním domě slavné Sotheby's v Kalifornii. Nic tedy nenasvědčovalo tomu, že přijde katastrofa, ke které ale bohužel nakonec došlo.

Pohled pod kapotu známého automobilu Porsche Type 64

Aukce měla začínat na 20 milionech dolarů (464 milionů korun), namísto toho ale startovala na 30 milionech (696 milionů korun). Z toho byli někteří přihazující zmatení a sálem se nesly rozporuplné reakce. Částka však stoupala až k rekordní sumě 70 milionů dolarů (1,63 miliard korun), což by byla rekordní suma, za kterou kdy bylo auto vydraženo.

V ten okamžik ovšem člověk, který dražbu řídil uvedl, že se přeslechl a částka nebyla 70 milionů, ale 17. To už bylo na publikum moc a  žádné další příhozy nebyly, protože se patrně nikdo nehodlal na této frašce podílet.

Aukce nebo fraška?

Aukční síň pak v prohlášení uvedla, že při dražbě došlo několikrát k přeslechnutí nabízené částky a jejímu následnému zobrazení na obrazovce. Popravdě to celé působí dost podivně s ohledem na to, jak se šplhala částka původně a nikdo nic nenamítal. Těžko věřit tomu, že by se muž s kladívkem přeslechl tolikrát a pokud ano, tak by se měl možná zkusit uplatnit jinde.

Zdroj médií: Sotheby's.

Podobné články