PRÁCE 🧰

Pneumatiky Tomket, vše o značce a kde koupit

1. 10. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Jakou značku pneumatik Rádce motoristy

Vznik české společnosti, specializující se na pneumatiky, TOMKET, s.r.o. se datuje na 24. dubna roku 1997. Hlavní sídlo firmy se nachází v Praze. Momentálně je jednou z nejhledanějších značek pneumatik v ČR.

Souhrnné informace

Tomket Tires byla založena v roce 1997. Majitelem společnosti je Radek Grill. V roce 2003 vznikl e-shop NejlevnejsiPNEU.cz, který se se značkou TOMKET řadí mezi největší prodejce pneumatik online. Pneumatiky jsou vyráběné v Číně podle specifikace Evropské unie a mezi jejich hlavní výhody patří skvělý poměr cena/výkon.

Logo Tomket

Jsou kvalitní aneb jak dopadly pneu Tomket v testech pneu?

Tomket není častým zástupcem v pneu testech nezávislých agentur, i přesto si v roce 2018 nechala společnost vyhodnit své gumy od mezinárodní organizace Euro NCAP.

Porovnání proběhlo se dvěmi konkurenčními značkami (Michelin a Kleber) a testovala se jak brzdná dráha, tak ovladatelnost samotné pneumatiky. A jak si tedy české pláště z Číny vedly?

Gumy, které měly obstát v testu ovladatelnosti byly Tomket Sport 3, Michelin Primacy 3 a Kleber Dynaxer HP3. Pneumatiky rozměru 225/45 R17 byly vyzkoušené na Volkswagenu Golf 7. generace. Michelin se v testu podle očekávání umístil na prvním místě - získal 8 bodů z 10. Druhou pozici s hodnocením "chvalitebné" obsadily pneumatiky Tomket. V testu získaly 7,1 bodů z 10. Třetí místo patřilo plášťům značky Kleber, bodů získaly pouze 6,7 z 10. Hlavní předností pneumatik Tomket byly dle hodnotitelů její vlastnosti na mokrém povrchu - přilnavost a odezva. Nevýhodou byla jejich vibrace a menší jistota při zatáčení na hranici adheze.

Test brzdné dráhy probíhal s rozměry pneumatik 205/55 R16 a 255/45 R17. Ke třem zmíněným pneu značkám se přidala k menšímu rozměru ještě jedna - Barum Bravuris 3. Stejně jako v testu ovladatelnosti, tak si také v testu brzdné dráhy, suché i mokré vozovky, vedly francouzské gumy značky Michelin nejlépe. V čem tomkety opravdu vynikly byla brzdná dráha na mokru. V 80 km/h rychlosti zastavily gumy pouze o 30 centimetrů víc než Michelin. Barum pneumatiky zastavily o 70 centrimetrů více a Kleber pneumatiky až o 1,2 metru. Na 17" pneumatikách zastavil Tomket pouze o 10 cm dál oproti 16" pneumatikách.

Suchá vozovka byla pro gumy R17 také velkou výzvou, testovací rychlost byla tentokrát 100 km/h. Nepřekvapivě se na první příčce umístily ověřené michelinky (33,5 metru brzdné dráhy), dále tomkety (35,2 metru brzdné dráhy) a na posledním místě pneu značky Kleber (36,4 metru brzdné dráhy). Nejslabší výsledek dosáhly gumy Tomket na suché dráze v rozměru R16. Michelin se ze sta kilometrů za hodinu na nulu dostal po 35,2 metrech, Barum v závěsu po 36,9 metrech, Kleber následně po 37,1 metrech a na posledním místě Tomket, kdy pneumatiky zastavily po 37,7 metrech.

Víte, co znamenají rozměry pneumatik 225/45 R17 nebo 205/55 R16? Jak číst označení rozměrů pneumatik jsme pro vás sepsali v následujícím článku. Pokud máte zájem o více užitečných tipů a rad v oblasti pneumatik, můžete navštívit našeho rádce Portálu řidiče.

Přednosti pneumatik

  • Skvělý poměr cena/výkon
  • Vývoj pneumatik v EU
  • Dobrá umístění v testech

Nevýhody Tomket

  • Neznámá značka s krátkou historií
  • Výroba probíhá v Číně

Zajímavosti o značce Tomket

Český prodejce své pneumatiky dodává až do 50 různých zemí. Nejrozšířenější je značka Tomket ve Velké Británii, Neměcku, Francii a Itálii. Firma vlastní 3 sklady s více než 500 000 pneumatikami.

Tomket pneumatiky jsou oficiálním partnerem třech celosvětově známých fotbalových týmů:

  • Glasgow Rangers
    (Skotsko)
  • ACF Fiorentina
    (Itálie)
  • VFB Stuttgart
    (Německo)

V Česku sponzoruje mimo jiné také dva fotbalové kluby a to SK Dynamo České Budějovice a FC Zbrojovku Brno.

Tomket - sponzor Glasgow Rangers

Rozdělení pneumatik Tomket na série

Rozdělení pneumatik Tomket
SpeciálníALLYEAR 3MTXGRAT3
Řada 1ECOSPORTVANSUB
3 SeriesECO 3SPORT 3VAN 3SUV 3
Snowroad3PRO 3VAN 3SUV 3
TBRLT1 / LT2TAP 1 / TAP 2TD 1 / TD2TF1 / TF2 / TT1

Videa o pneumatikách Tomket

Zdroj médií: Tomket, Internet, YouTube.

Podobné články