PRÁCE 🧰

Nadměrný náklad a pravidla jeho označení

26. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při převážení větších kusů nábytku můžete narazit na řadu otázek. Kromě naložení a zajištění nákladu byste měli dbát i na správné označení nadměrného nákladu. V tomto případě existuje několik pravidel, která byste měli respektovat.

Nadměrný náklad a pravidla jeho označení

Články na téma převážíme náklad:

  1. Vybíráme upínací popruhy na auto
  2. Pojištění vozíku a nákladu
  3. Označení nadměrného nákladu - právě čtete

Nadměrný náklad - pravidla

Pokud převážíte nábytek nebo jiný náklad, který přesahuje přes hrany vašeho vozu nebo přívěsného vozíku, měli byste ho vhodně označit. Správně byste měli k označení použít červený praporek, který bude mít rozměry 30 x 30 cm.

V případě, že pojedete za snížené viditelnosti, měl by náklad být navíc označen bílým světlem, které neoslňuje a bílou odrazkou vepředu a tím samým, jen v červené barvě, vzadu. Žádné ze světel by nemělo mít tvar trojúhelníku a všechna je třeba umístit do výšky maximálně 1,5 metru na zem.

Nadměrný náklad a rozměry

Zakázáno je převážet náklad, který přesahuje více než 40 cm doprava nebo doleva za hranu vozidla nebo 1 metr dopředu, případně dozadu.

Tipy a triky na označení nákladu

Při označování přesahujícího nákladu byste speciální pozornost měli věnovat hlavně dlouhým a úzkým předmětům, například trubkám, a dalšímu nákladu, který by mohl být lehce přehlédnutý ostatními účastníky provozu.

Pokud potřebujete převézt některý kus nábytku akutně a nemáte u sebe vhodný červený praporek, můžete využít i reflexní vestu, kterou máte ve voze vždy. Toto značení sice neodpovídá pravidlům, ale když není jiná možnost, je lepší nějaké označení než žádné.

Samozřejmostí by pak mělo být dobré ukotvení celého nákladu. Ať už nábytek přesahuje z vozu nebo přívěsného vozíku, měli byste si být jistí, že nábytek neohrozí vás, další cestující ve voze a ani nebudete riskovat jeho vypadnutí při cestě nebo poškození vozidla.

Zdroj info: Odborník.
Zdroj médií: redakce.

Podobné články