PRÁCE 🧰

Nabíječkoví bojovníci

14. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Elektromobilita Názory

Z násilného prosazování elektromobility má asi většina běžných lidí trochu obavy. Jistě, je to drahé, je to částečně omezující a především se ve velkém spoléhá na určité přísliby.

Nabíječkoví bojovníci

Velice naivně se předpokládá, že až elektrických aut bude většina, budeme už dávno schopni je všechna energeticky uživit a nebude problém levně a efektivně recyklovat baterie. To je ve zkratce pohled, který si utvářím už asi tři roky. Na jedné straně sleduji politické a ideologické snahy, na straně druhé pročítám studie a snažím se najít “pravdu”.

Faktem ale je, že elektrická auta nejsou vůbec špatná. Pro celou řadu aplikací se jedná o ideální řešení. Proto elektromobily zcela uznávám jako skvělou alternativu ke spalovákům. Nehodlám je ovšem nikomu nutit, každý ať si koupí, co uzná za vhodné.

Byl bych moc rád, kdybych s tímto pohledem nebyl tak v menšině, jak si někdy připadám. Denně se setkávám se zcela vyhraněnými názory lidí, kteří se sice nikdy v žádném elektromobilu nesvezli, ale bezpečně vědí, že by to nechtěli ani zadarmo. Pak je tu tribuna na opačné straně stadionu - Tesla ultras. Fanatičtí, až v podstatě sektářští prosazovači své jediné pravdy, neochotní vidět cokoliv jiného než svého božského Elona a jeho tragicky slícované výtvory.

Oba tyto tábory mají to své (zatím) a mohou si vesele jezdit. Pije mi ale krev, když vidím trumbery, kteří se cíleně snaží lidem s opačnými názory škodit. A tady se musím elektromobilistů zastat - zatím nikdy se mi nestalo, že bych testoval spalovák a majitel auta do zásuvky by se ke mně zachoval jako absolutní vůl. Ale kdykoliv testuji elektroauta, tak minimálně jednoho blbce potkám. Naposledy to byl nazdárek v Mercedesu, který mi na dotaz, proč musí stát na místě pro elektromobily, sdělil: “Aby mi takoví jako ty, neodřeli.” S ohledem na úroveň jeho argumentu jsem ho musel spíš politovat, debatu jsem raději ukončil a odjel, aby nedošlo k inzultaci. Následujících několik minut jízdy jsem strávil přemýšlením nad Darwinovou teorií a posibilitou deevoluce určité části lidstva.

Tohle bezohledné obsazování nabíjecích míst je bohužel vidět zejména v Praze a obecně větších městech. Chápu, že většinou fakt není moc kde zaparkovat, ale řešením není postavit se na flek, který pro jiného motoristu znamená možnost doplnit šťávu. Vždy mě zajímalo, co se v hlavách těch bezohledných řidičů odehrává a někdy mi připadá že, tam stojí doslova natruc.

Kam to povede? Bude to mít zcela opačný efekt - na staré dobré spalováky to bude vrhat ještě horší světlo, což v konečném důsledku jen urychlí jejich konec. Konec na němž se paradoxně spolupodílejí i ti, kteří ho nechtějí. Projevovat svůj názor tímto způsobem je tedy dost nešťastné, nic pozitivního to nepřináší. Od toho jsou tu volby. Tak hlavně, aby tam všichni tihle nabíječkoví bojovníci přišli...

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články