PRÁCE 🧰

Na český trh vstupuje nový model DS 9

23. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality DS Automobiles

V krásných prostorách vily Kajetánky v Praze byl představen nový model automobilky DS, který tak útočí na segment luxusních sedanů. A ani my jsme na této události nesměli chybět.

nový model DS 9

Francouzská elegance

Nový model se pasuje do role vlajkové lodi značky DS Automobiles. Jedná se o reprezentativní sedan, který je dlouhý 493 cm. Postavený je na nové verzi platformy EMP2, která disponuje rozvorem 290 cm. Díky tomu si mohou cestující na zadních sedačkách užívat opravdu královský prostor. Charakteristickým prvkem je prudce klesající střecha, která je obvykle k vidění u fastbacku. Celkově se tím zjemňuje silueta a vůz pak působí velmi elegantně.

Velmi výrazným prvkem exteriéru je expresivní přední část s maskou DS Wings a mřížkou chladiče s trojrozměrným výbrusem. Světlomety budou mít tradiční technologii DS Active LED Vision s moduly, které se otáčejí o 180° a jsou tak prvkem, který konkurence neumí nabídnout.

nový model DS 9

Odkaz na historii

Model DS z roku 1955 připomínají lišty ve tvaru kornoutků na okrajích střechy, které byly typickým znakem legendárního sedanu. Nyní byly upraveny a byla do nich zasazena nová boční obrysová světla, která společně vytvářejí typický znak DS 9. Plynulou elegantní siluetu podtrhuje linie vedoucí bez jakéhokoliv přerušení od masky chladiče přes kapotu, čelní sklo a střechu po zavazadlový prostor.

Co se týká zadního prostoru tak i zde lze spatřovat touhu integrovat prvky do jednoho celku, takže linie blatníků, nárazníků i pátých dveří na sebe plynule a nenásilně navazují. DS 9 rovněž dostala zadní světlomety s trojrozměrným motivem šupin, který známe už například z modelu DS 7.

nový model DS 9

Prémiovka na pohled i na dotek

V interiéru jsou použity prvotřídní materiály, včetně kvalitní kůže, s ohledem na módní návrháře jako je Chanel, Hermés nebo Dior, od kterých se automobilka v jednotlivých prvcích nechala inspirovat. Ojedinělá svým vzhledem jsou tak třeba i sedadla, která jsou zpracována s motivem hodinkového pásku Bracelet. Každý detail má svůj příběh, což je mimo jiné i charakteristickým rysem francouzského know-how. V nabídce jsou dvě úrovně výbavy: Performance Line a Rivoli.

nový model DS 9

Nabídka motorizací potěší

Zajásat mohou všichni nadšenci, kterým tluče ještě stále srdce pro spalovací verze motorů, protože i ty se v jinak zajímavé nabídce bude nacházet. Jedná se o benzínový motor PureTech o výkonu 225 k. Ten pak doplní ještě plug-in hybridní verze E-Tense, která se bude nabízet buď s výkonem 225 k nebo 360 k. Plug-in hybridy dokáží dle metodiky WLTP ujet až 50 km.

nový model DS 9

Všechny modely se budou standardně dodávat s osmistupňovou automatickou převodovkou. A koho by zajímala cena, tak ta je vskutku velmi odvážná. Benzínová varianta s "nižší" výbavou začíná na 1,3 milionu korun, zatímco nejnižší plug-in hybridní verze startuje na 1,5 milionu korun, součástí je ale i pětiletý servis vozů zdarma. A to už stojí za zvážení.

Nicméně my už se těšíme, až si budeme moci obě varianty v redakci otestovat, protože takový klenot na čtyřech kolech se každý den nevidí.

Zdroj médií: DS Automobiles.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články