PRÁCE 🧰

Koronavirus čistí vzduch napříč Evropou. Někde ubylo emisí i o polovinu

2. 4. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) se emise z dopravy snížily v některých oblastech až na polovinu běžných hodnot. Je to logický důsledek snížení dopravy kvůli omezenému vycházení.

Data vycházejí z měření stanic systému EEA, které jsou provozovány v členských státech v rámci Evropské informační a pozorovací sítě pro životní prostředí. Významný pokles byl zaznamenán v Itálii, kde mezi 16. a 22. březnem byly emise NO2 v Bergamu o 47 % nižší v porovnání s předchozím rokem. V Milánu to za stejné období o 21 % a v Římě za poslední čtyři týdny zaznamenali pokles o 35 %.

Itálie v tom ale není sama. I ve katalánské metropoli Barceloně se lépe dýchá a v mezitýdenním srovnání poklesly emise o 40 %. V porovnání s předchozím rokem je pak ve vzduchu o 55 % méně NO2. Hlavní město Španělska Madrid pak zaznamenal pokles o 41 %.

Koronavirus tak má i takovýto malý pozitivní dopad na životní prostředí, ačkoliv je to poměrně slabá útěcha s přihlédnutím k počtu obětí. Na druhou stranu se nabízí otázka, jestli si nechceme po této krizi to čistší ovzduší alespoň z části zachovat změnou našeho chování a postoje k dopravě. Jestli totiž COVID-19 něco prokázal, tak vliv spalovacích motorů na znečištění vzduchu, který dýcháme.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články