PRÁCE 🧰

Jak se měří vzorek pneumatiky

25. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Vzorek pneumatik lze měřit různými nástroji, ale také pouze pohledem. Jak správně změřit vzorek pneumatiky a jaká je minimální hloubka dezénu v zimě a v létě?

Jak změřit vzorek pneumatiky

Víte jak správně změřit vzorek na pneu? K přesnému změření hloubky předních pneumatik je vhodné vytočit kola ven z podběhu. Na měření je možné použít obyčejnou šupléru nebo i měřidlo určené k měření hloubky vzorku pneumatiky. Hloubka dezénu se měří v ¾ celkové šířky pláště, takzvaném běhounu. 

Jak zjistit minimální hloubku letních a zimních pneumatik

U letních pneumatik je minimální dovolená hloubka dezénu 1,6 milimetrů (odborníci se však shodují, že je vhodné plášť vyměnit, pokud má již 3 mm). Na mokrém povrchu 3 milimetrový vzorek brzdí až o 44 % lépe, než vzorek o hloubce 1,6 mm – s tím je taktéž spojen fakt, že čím hlubší vzorek, tím vyšší odolnost vůči aquaplaningu. Vzorek na pneumatikách by neměl být nikdy menší než 1,6 milimetrů, v takovém případě vám může hrozit nepěkná pokuta. 

Minimální hloubka zimních pneumatik je uváděna 4,0 mm. Zimní pláště lze od letních poznat především speciálním Alpským symbolem a dále podle jemných lamel, hlubších a širších drážek, které jsou designovány pro dobrý odvod vody, a především ke zlepšení trakce na sněhu.

V případě, že není k dispozici žádné měřidlo, je možné hloubku dezénu zimních pneumatik změřit padesátikorunou (nebo dvoueurovou mincí). Minci lze postavit do běhounu, a pokud jde vidět barevné okruží, je potřeba plášť vyměnit, jelikož má hloubku menší než 4,0 milimetry.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Změřit hloubku plášťů lze i pohledem

Hloubku dezénu je možné změřit i pouhým pohledem na gumu. Na pláštích se v drážkách běhounu nachází malé plošky, které signalizují minimální vzorek. Plošky najdete podle signalizujících šipek na okraji pneumatiky. Pokud ani tak není možné plošky najít, jsou pláště natolik sjeté, že už ani vidět nejsou. Plošky jsou ve výšce 1,6 milimetrů, a to i u zimních pneumatik (pozor na to, jelikož v zimě je povolen minimální vzorek 4 milimetrů).

Někteří výrobci (např. NokianTyres) mají na svých pneumatikách indikátor hloubky dezénu, který je přímo v dezénu pneumatiky – ve středové části. Nová pneumatika má v dané oblasti číslici 8. Postupem času se dezén ojíždí a přestává být vidět číslice 8 a je vidět 6 až po 4 mm.

Jaký vzorek má nová pneumatika?

 Každá značka a model pneumatiky může mít odlišný vzorek, který je navržen pro určité použití a podmínky. Obecně mají však nové pláště kolem 8-9 milimetrů vzorku, zimní pneumatiky pak mohou mít až 10 milimetrů vzorku. 

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články