PRÁCE 🧰

Jak povolit bezpečnostní šroub kola

1. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kola na autech jsou častým terčem zlodějů. Bezpečnostní šrouby sice zloděje nezastaví, ale můžete ho tím odradit, nebo mu ztížit práci. Pokud však potřebujete kola přezout, budete muset bezpečnostní šrouby sundat. Jak na to, aby se šroubům ani kolům nic nestalo?

Povolení bezpečnostního šroubu na kole

Čím mazat šroubky kol

O šrouby na kolech je potřeba se také starat, abyste při jejich demontování při přezouvání, nebo v případě, že jste píchli, neměli tak velkou práci. Při každém sundání matic na kola, byste je měli ocelovým kartáčem řádně přejet, aby se ze závitů dostaly nečistoty. Poté je vhodné závit natřít grafitovou vazelínou, aby šrouby na alu kola "nepřirostly". Spolu s šroubky byste měli natřít také středový náboj kol a to ze stejného důvodu.

Bezpečnostní šrouby

Pokud budete z kol sundávat šroubky, určitě se budete muset zaměřit také na bezpečnostní šrouby, které vám nepůjdou jednoduše sundat. Většinou v autě budete mít speciální "ořech", kterým tento bezpečnostní šroub povolíte. Pokud jste však koupili auto s bezpečnostními šrouby a nemáte k němu žádný nástavec, budete jej muset demontovat velmi univerzálním způsobem.

K bezpečnostnímu šroubu můžete jednoduše navařit kousek trubky, která může být v polovině ohnutá (pro vytvoření "páky"). Šroub pak jednoduše uvolníte pákovým způsobem. Může se stát, že se trubka od šroubu uvolní, v takovém případě je nutné ji znovu a pevněji navařit, avšak dávejte pozor, abyste to nepřehnali. V takovém případě by se mohl šroub v kole i roztéct. Na bezpečnostní šroub si taktéž můžete navařit matici, kterou pak klíčem uvolníte. 

Pokud na šroub nechcete nic "navařovat" můžete na něj zkusit nasadit jiný ořech, kterým byste pak šroub zkusili uvolnit. V případě, že si svá kola nechcete poničit a máte na nich originální bezpečnostní šrouby, můžete taktéž zajet do nejbližšího autoservisu, který vlastní speciální nástavce na tyto bezpečáky, kterými vám je demontují. 

Správné dotahování šroubů

Při každé demontáži se musí kola také zpátky vrátit na auto. K tomu je potřeba také vhodné dotáhnutí šroubů. Utahovací momenty šroubů kol se od každé značky mírně liší. Proto vám zde přinášíme přehlednou tabulku společnosti Stahlgruber, díky které můžete předejít mnoha problémům spojeným s neodbornou manipulací.

Utahovací momenty šroubů kol

Zdroj info: Auto HI-FI Club, Citroen Club.
Zdroj médií: Depositphotos, Swiss Automotive Group CZ.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články