PRÁCE 🧰

Koupě nového auta a na co nezapomenout

11. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chystáte se koupit nové auto? Není to tak jednoduché, jak se může zpočátku zdát. Poradíme vám jak na to a možná ještě i trochu ušetříte.

Koupě nového auta

Opravdu potřebuji koupit nový vůz?

Rozhodnutí koupit nové auto je obvykle výsledek nějaké delší úvahy. V každém případě by ale první otázka měla být, jestli opravdu nový vůz potřebujete. Nestačí vám to staré? Že je rozbité? Zjišťovali jste, kolik by stála oprava? A potřebujete vůbec auto? Ptejte se sami sebe, jestli jste k potřebě nového vozu nedošli proto, že je to do značné míry ta zdánlivě nejsnazší možnost. Bohužel však také obvykle nejdražší.

Dobře, takže dejme tomu, že nový vůz skutečně potřebujete, ojetinu nechcete a rozhlížíte se po internetu, co vás bude po dobu příštích pár let přepravovat z bodu A do bodu B. A začíná výběr. Ten vás bude možná zpočátku bavit, ale věřte, že můžete snadno dojít do budu, kdy už to taková legrace nebude.

Co po něm chci?

Asi ideální je sepsat si, co vlastně budete od vozu chtít a k čemu ho budete používat. Budete jezdit spíše po dálnicích a dlouhé trasy? Koukejte po dieselu. Krátké poskoky po městě a jednou za rok do Chorvatska na dovolenou? S benzínovým motorem neuděláte chybu. Že za celou dobu životnosti nevytáhne váš plechový miláček paty z města? Možná zkuste popřemýšlet nad elektromobilem.

Určitě přemýšlejte nad tím, kolik lidí se v autě bude vozit. Pro jednoho stačí hatchback, rodina sáhne spíše po kombíku, pokud často převážíte větší náklad, není od věci zvážit spíše MPV nebo dodávku, ze které se dají vyndat zadní sedadla. A pak přichází i typicky česká otázka: "Ty mámo, nekoupíme radši kombík?" Věřte tomu nebo ne, ale většina lidí vozí v kombíku po většinu času akorát vzduch, v tom jsou Češi opravdoví přeborníci. Navíc, když si porovnáte kapacitu třeba nejnovější Octavie tak kombík uveze 640 litrů a liftback 600. To není zase takový rozdíl ne?

Konkrétní představa před koupí nového auta

Takže dejme tomu, že teď už máte nějakou základní představu, jak by měl vypadat váš vytoužený vůz. Je na čase začít pátrat po nabídkách a vybrat si řekněme tři až pět nejvhodnějších kandidátů. Ve chvíli, kdy je váš výběr dostatečně zúžený je čas podívat se po autosalonu, kdy by vás nechali vybraným autem svézt. Takových prodejců bude asi většina, ale dopředu si určitě řekněte, že nebudete vůz kupovat a v případě nátlaku to sdělte i prodejci. Pro něj je totiž největší šance, že vám vůz prodá ve chvíli, kdy z něj nadšení vystoupíte po zkušební jízdě. Tato euforie ale brzy opadne a nastoupí racionalita a srovnání. Nedejte ani na takové ty obvykle řeči, že je to poslední vůz na skladě a podobně. Nic takového, nejprve si vyzkoušejte všechna zvažovaná auta a pak teprve dělejte rozhodnutí. Na zkušební jízdu vezměte klidně i rodinu, pokud v autě bude jezdit. I děti mohou mít zajímavé poznatky, možná třeba nevidí z oken, protože jsou na ně moc vysoko nebo nemají dostatek místa pro nohy.

Ve chvíli, kdy jste se svezli všemi kandidáty, začíná nejkritičtější fáze, tedy samotný výběr. Tady těžko radit, ale opět bychom se rozhodovali podle priorit. Pokud opravdu nemáte jasného vítěze, zaměřte se na cenovku a detaily.

Pozor na příplatkovou výbavu

Máte-li vítěze pro koupi nového vozu podívejte se na webové stránky automobilky a buď podle konfigurátoru nebo podle ceníku si vyberte výbavu. Holý základ může leckomu posloužit, ale jsou položky, za které se vyplatí si připlatit. Vyhřívané sedačky nebo dvouzónová klimatizace nemusejí s celkovou cenou až tolik zahýbat. Na druhou stranu raději ale dvakrát přemýšlejte, než něco zaškrtnete, protože celková cena může snadno narůst klidně o třetinu.

Dalším možným způsobem je výběr jedné z konfigurací, které má již dealer či výrobce připravené. Zde je prostor pro smlouvání, protože vždy máte v kapse argument, že jinde vám vůz dají o něco levněji, či si ho objednáte přímo od automobilky v takové konfiguraci, jakou přesně chcete.

Ať tak či tak se vyplatí si po koupi nového vozu v klidu doma přečíst manuál. Bývají tam často upozornění, která mohou pomoci, či třeba objevíte nějakou skrytou funkci vašeho nového auta.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články