PRÁCE 🧰

Hyundai Sonata Hybrid slaví světovou premiéru

30. 7. 2019 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Automobilka Hyundai představila model Sonata Hybrid, vybavený inovativní technologií ASC (Active Shift Control) a střešními solárními panely.

Automobil Hyundai Sonata Hybrid slaví světovou premiéru

Hybrid vs. spalovací model

Hybridní model se od spalovacího liší podobou masky chladiče, zadním spoilerem a koly z lehké slitiny. Střešní systém solárních panelů nabíjí akumulátory, čímž prodlužuje dojezd a zároveň zabraňuje nežádoucímu vybíjení akumulátorů. Za předpokladu 6 hodin nabíjení denně prodlouží střešní solární panely dojezd o 1300 km ročně.

Hyundai Sonata Hybrid se střešními solárními panely

Hyundai také jako první na světě využívá technologii ASC, která zvyšuje jízdní dynamiku a hospodárnost vozidla. ASC zahrnuje software s novou řídicí logikou pro řídicí jednotku hybridní soustavy. Její funkce spočívá ve vyrovnávání otáček spalovacího motoru a převodovky prostřednictvím elektromotoru. Tím se podařilo zkrátit dobu řazení o 30 %. ASC prostřednictvím této synchronizace nejenže zlepšuje akceleraci a hospodárnost vozidla, ale také prodlužuje životnost převodovky, protože během řazení minimalizuje tření.

Ve výbavě naleznete také inovativní technologii ASC (Active Shift Control), která zvyšuje jízdní dynamiku a hospodárnost vozidla

Modelová řada Sonata

Hybridní verze modelu Sonata je vybavena zážehovým motorem Smartstream G2.0 GDi HEV a 6stupňovou hybridní převodovkou. Spalovací motor poskytuje nejvyšší výkon 112 kW (152 k) a maximální točivý moment 188 Nm. Elektromotor dosahuje nejvyššího výkonu 38 kW a maximálního točivého momentu 205 Nm. Celkový nejvyšší výkon hybridní soustavy je 143 kW (195 k). Sonata Hybrid se může pochlubit kombinovanou spotřebou paliva 5,0 l/100 km.

Hybridní verze modelové řady Sonata přebírá od svých sourozenců nejmodernější komfortní prvky výbavy, jako je například digitální klíček. To zjednodušeně znamená, že namísto klíčků od auta může sloužit mobilní telefon s NFC. K bezdrátové datové komunikaci NFC dochází pouze v případě, že jsou zařízení a čtečka od sebe vzdáleny jen několik centimetrů. Digitální klíček Hyundai může také dálkově ovládat vybrané systémy vozidla prostřednictvím chytrého telefonu. Uživatelé mohou pomocí nízkoenergetického komunikačního rozhraní BLE (Bluetooth Low Energy) uzamknout nebo odemknout vozidlo, aktivovat alarm nebo dokonce spustit motor. Úroveň přístupu k různým funkcím vozidla lze individualizovat pro každého uživatele a na stanovenou dobu. Majitel vozidla může při jeho pronájmu předem omezit dobu používání vozidla nebo zúžit rozsah dostupných funkcí.

Zdroj médií: hyundai.

Podobné články