PRÁCE 🧰

Ford Ranger Raptor nové generace

22. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Model nové generace dorazil. Nadšenci pick-upů budou ohromeni jízdou v terénu, především pak v nehostinném terénu jako je třeba poušť nebo horské oblasti.

Ranger Raptor byl vyvinut divizí Ford Performance jako vrcholná varianta nového Rangeru. Modelové označení Raptor má kořeny v Severní Americe, kde jej Ford používá pro sportovní verze pick-upů a SUV. Prvním takovým modelem byl F-150 SVT Raptor, optimalizovaný na dynamickou jízdu po nezpevněném povrchu. 

To nejlepší a nejinteligentnější naleznete právě v tomto vozu. Že pick-up může být i sportovní dokazuje právě nový model, který má zároveň sloužit jako plnohodnotný pick-up. Skvělá zpráva je, že se toto auto bude prodávat i na evropském trhu. 

Foto: Ford

Srdce Raptoru bude tlouct v podobě nového motoru 3.0 EcoBoost V6, přeplňovaného dvěma turbodmychadly. Ten poskytne 212 kW a 491 N.m. Agregát má blok válců z vermikulární litiny, která je přibližně o 75 % pevnější než ta běžná. Zákazník u svého vozu nalezne i nový anti-lag systém. Pro každý z 10 stupňů samočinné převodovky je navíc v řídící jednotce uložen samostatný profil přeplňování. Celková dynamika vozu uspokojí ty nejnáročnější řidiče.

Nový Raptor se bude odlišovat od běžné varianty v několika detailech. Mezi ty patří například odlišný podvozek se specifickými výztuhami a úchyty karoserie v oblasti C sloupů, korby i náhradního kola. Odlišné budou také dorazy odpružení a tlumení. Poctivá ochrana spodních partií z vysokopevnostní oceli o tloušťce 2,3 mm je už samozřejmostí. Že by to bylo nové perfektní vozidlo na zombie apokalypsu?

Foto: Ford

Poprvé je Ranger Raptor vybaven stálým pohonem všech kol s elektronicky řízenou dvoustupňovou rozvodovkou a uzávěrkami předního i zadního diferenciálu. Tuto konfiguraci ocení vyznavači jízdy v těžkém terénu. Zvládnout všechny situace od hladkého asfaltu až po hluboké bláto pomůže řidiči sedm přepínatelných jízdních režimů včetně módu Baja, který nastaví elektronické systémy vozu pro sportovní jízdu v terénu.

Auta budou uvedena na evropský trh v posledním čtvrtletí roku 2022.

Zdroj info: Ford.
Zdroj médií: Ford.

Fotogalerie (7 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články