PRÁCE 🧰

Ford má na náročné testy aut robotické řidiče

12. 8. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Testovat auta není jednoduché. Řidiči musejí absolvovat prakticky to samé co vozy, zahrnuje to například tropické teploty, ale i vysoké nadmořské výšky a všechny problémy s tím spojené.

Automobilka Ford má „továrnu na počasí“. Laboratoř, kde se pod jednou střechou simulují extrémní povětrnostní podmínky, které mohou auta potkat. Problém se v tom, že všechno se tam dá napodobit tak věrně, že testovací řidiči mohou začít být unavení a malátní, zkrátka to má vliv i na jejich psychicky a fyzický stav.

Ford robot

Proto si Ford opatřil dva robotické řidiče. Technici jim říkají Shelby a Miles a nasazováni jsou právě na testy v extrémních podmínkách, například vysoké nadmořské výšky. Metodika testů totiž často vyžaduje, aby se postup několikrát a ideálně identicky opakoval. Roboti zvládají práci za teplot -40°C až 80°C. Nevadí jim nízký tlak a nedostatek kyslíku a lze je naprogramovat na různé řidičské styly.

Nohy robota ovládají pedály, jedna paže řazení a druhá spouští a zastavuje motor. Při testech Shelby s Milesem nepotřebují odpočinek, nemusejí si chodit odskočit, nevyhrožují odbory a obecně zkrátka dělají co mají.

Ford robot

Zdroj médií: Ford.

Podobné články