PRÁCE 🧰

Evropa sází na vodík ve snaze zbavit se závislosti na Rusku

30. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Evropská unie se chce distancovat od Ruska a závislosti na něm. Zejména pak v závislosti na fosilních palivech. Budoucnost tak leží na bedrech vodíku a dalších alternativních paliv.

Události posledních týdnů týkající se války na Ukrajině urychlily určité procesy. Vypadá to, že plány programu REPowerEU budou totiž urychleny. Vodík by se tak brzy mohl stát, a to dříve jak do roku 2030, standardním palivem v nejširším měřítku napříč celou Evropou. Klíčovým aspektem, který je ale pro splnění plánů potřeba, je vyřešit otázky výroby a dovozu

Nahrazování fosilních paliv by mělo být postupné a zejména s cílem snižovat emise. Jak již bylo řečeno, důležitá bude také podpora evropského průmyslu. Pozitivní je, že se v EU nachází šest z deseti největších výrobců elektrolyzérů na světě. Důležité bude pak také vybudování vodíkové infrastruktury a to včetně skladování, terminálů a zařízení k zajištění dovozu. K přepracování budou sloužit plynová vedení zemního plynu. Je nutné dbát na progresivní a srozumitelnou strategii, aby bylo možné zlokalizovat ta správná místa k účelu přepravy čistého vodíku.

Je nutné si rovněž uvědomit, že finanční zatížení programu bude enormní a nelze očekávat, že všechny náklady pokryje soukromý sektor. Na reinvesticích se budou muset dohodnout i hlavy států Evropy. Navíc čím rychleji se přejde na obnovitelné zdroje a vodík v kombinaci s vyšší energetickou účinností, tím rychleji bude možné se stát se nezávislými na Rusku.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články