PRÁCE 🧰

Elektromobilem na Mount Everest? Proč ne!

21. 1. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Hyundai

Korejská automobilka Hyundai chce dokázat, že si její elektromobily poradí i s těmi nejtěžšími výzvami. Vyšle proto svůj model Hyundai KONA do základního tábora nejvyšší hory světa, Mount Everestu, který leží ve výšce 5 180 metrů. 

Elektrický automobil se bude muset vypořádat s řadou překážek. Jednou z nich je už samotná trasa, která z větší části vede po nezpevněném povrchu a je pokrytá sněhem a ledem. Další otázkou, kterou bude muset realizační tým vyřešit, je dobíjení elektromobilu. Deklarovaný dojezd vozu je 450 km, plánovaná trasa je oproti tomu 700 km dlouhá a nedisponuje dobíjecími stanicemi. K tomu je třeba připočítat ještě ztížené klimatické podmínky, na které nejsou elektromobily standardně testované.

Elektromobil Hyundai KONA je vyráběn ve dvou různých variantách - silnější model má výkon 204 koní (150 kW), základní 135 koní (99 kW). Součástí výbavy je informační a zábavní systém, který pasažérům nabízí využití multimediálního přehrávače, systémů Apple CarPlay a Android Auto a v neposlední řadě i integrované navigace.

Vůz disponuje kromě zábavních prvků i řadou bezpečnostních a asistenčních. Mezi ně patří například asistent odvrácení kolize, asistent pro sledování slepého úhlu, asistent pro jízdu v jízdním pruhu a pro sledování únavy řidiče.

Pokud se automobilce její smělý plán podaří dovést do zdárného konce, přispěje k potvrzení spolehlivosti elektromobilů a jejich propagaci na asijském trhu.

Zdroj médií: hyundai.

Podobné články