PRÁCE 🧰

Cesta do Vysokých Tater – přes Brno nebo přes Olomouc?

21. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Nejlepší cesta na Slovensko

Při cestě do Vysokých Tater máte v zásadě dvě hlavní možnosti, kudy se vydat. Volit můžete trasu přes Brno nebo přes Olomouc. Obě přitom mají své výhody i nevýhody.

Je lepší jet do Vysokých Tater přes Brno nebo přes Olomouc?

Články na téma nejlepší cesta na Slovensko:

  1. Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc
  2. Cesta do Vysokých Tater přes Brno
  3. Je lepší jet do Vysokých Tater přes Brno nebo přes Olomouc? - právě čtete
  4. Kde se zastavit po cestě do Vysokých Tater?

Mnozí z vás asi znají spíše cestu přes Brno, dříve to totiž byla jasná volba. S rychle rostoucí dálnicí D35 – alespoň v našich podmínkách – se dostává na výsluní i alternativní trasa přes Olomouc. Obě varianty nabízí něco a obě mohou být vhodné pro někoho jiného. Než se ale pustíme do výběru té lepší, tak si obě trasy krátce představíme.

Brnem po dálnici

Cesta přes Brno je velmi přímočará. V Praze najedete na „déjedničku“ a frčíte. Mezi Brnem a Trenčínem si dáte kousek mimo dálnice, ale nebojte, žádné kodrcání po vesničkách vás nečeká. Mezinárodní silnice E50 je široká, přehledná a cesta po ní rychle odsýpá. Na Slovensko přejíždíte po hraničním přechodu Starý Hrozenkov – Drietoma a dále pokračujete opět po dálnici. Mezi Žilinou a Rožumberokem je další úsek bez dálnice, pak už z ní ale sjedete až ve Vysokých Tatrách. Detailněji jsme celou trasu popisovali zde.

Vedení trasy přes Brno

Cesta přes Brno má opravdu velký podíl dálnic, díky čemuž je v ideální situaci i o pěkných pár desítek minut rychlejší. Kromě toho je z Prahy i o cca 25 kilometrů kratší než cesta přes Olomouc, ale to je spíše zanedbatelné. Otazníkem je nicméně frekventovaná dálnice D1. Když jsme po ní jeli na Slovensko my, byl čtvrtek podvečer a doprava byla klidná. To ale nejde říct o jiných dnech a hodinách.

Náš tip na cestu: Ať už pojedete na Slovensko přes Olomouc či Brno, neponechávejte věci náhodě a před odjezdem si sjednejte cestovní pojištění, které vás uchrání před nenadálými výdaji. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nabídky cestovního pojištění na Slovensko

Olomoucí po silnici

Cesta přes Olomouc vlastně také začíná dlouhým dálničním úsekem. Nejdříve svištíte po D11, ze které se plynule napojíte na novou D35. Ta vás zatím doveze jen před Vysoké Mýto, ale až se celá dostaví, bude trasa přes Olomouc tím spíš skvělá alternativa. Prozatím ale musíte téměř až do Olomouce po stávající silnici I/35. Odtamtud v krátkém sledu vystřídáte tři dálnice – D35, D1 a D48 – než se definitivně odpojíte a překonáte hranici na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova – Svrčinovec. Následuje přejezd po silnici plné omezení rychlosti až do Žiliny, odkud je už trasa stejná. Celou trasu jsme také detailně rozebrali v samostatném článku.

Vedení trasy přes Olomouc

Fakt, že má cesta přes Olomouc menší podíl dálnic, může být ve výsledku i výhodou. Třeba majitele elektroaut nebo hybridů by to mohli ocenit. Důkazem je ostatně i naše cesta s hybridní Toyotou, která na trase přes Olomouc zaznamenala nižší průměrnou spotřebu. Kromě toho by se olomoucká trasa dala – s několika úpravami – docela dobře projet i v případě, že by vaše auto nedisponovalo tuzemskou dálniční známkou.

Kudy je to lepší? Záleží…

Jak asi správně tušíte, neexistuje univerzální odpověď. Člověk z Hradce Králové, Liberce nebo třeba Ostravy asi nebude přejíždět až k Brnu, a stejně tak člověk z Českých Budějovic nebo Znojma nebude zbytečně zajíždět k Olomouci. Zbytek republiky má ale na výběr. Zvlášť ti, kteří by přes Prahu jeli tak či tak. My třeba vyráželi zhruba 20 kilometrů západně od Pardubic, a i přes malou zajížďku bychom si vybrali cestu přes Brno.

Je to právě vysoký podíl dálnic, kterým si nás brněnská trasa získala. Na dlouhých štrekách autem je totiž dálnice tím nejkomfortnějším řešením. Navíc prakticky jedinou nástrahou po cestě může být zacpaná „déjednička“ v okolí Brna, jinde se pravděpodobně nezaseknete. Takže zatímco my bychom volili trasu přes Brno, vám radíme, rozhodně nezatracujete ani variantu přes Olomouc. S přibývajícími kilometry dálnice D35 totiž bude jen a jen lepší.

Závěrečná rada: Pokud plánujete stejně jako my cestu na Slovensko autem, sjednejte si i připojištění, které bude krýt rizika, s nimiž se můžete na cestách setkat(např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.). Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo zakoupit krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text, Google Maps.
Zdroj médií: Radim Krejčík, Google Maps.

Podobné články