PRÁCE 🧰

Yaris Cross je nové kompaktní SUV od Toyoty

23. 4. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Toyota

Nová Toyota do města se bude vyrábět od roku 2021 i v Evropě, konkrétně ve Francii, kde už se dělá Yaris. Automobilka se chlubí tím, že při návrhu vozu zúročila zkušenosti z návrhů koncepcí SUV, které sahají až 25 let do minulosti.

Brácha od Yarise

Yaris Cross je postaven na platformě Toyota GA-B pro kompaktní vozy. S původní Toyotou Yaris sdílí designovou a konstrukční koncepci „velkého-malého“ vozu, a chlubí se tak prostorným interiérem při zachování kompaktních vnějších rozměrů s délkou 4 180 mm, šířkou 1 765 mm a výškou 1 560 mm. Rozvor vozu je 2 560 mm.

Hybridní tříválec

Vůz bude pohánět hybridní systém čtvrté generace, jehož základem bude tříválcový motor o objemu 1,5 litru, který je přímo odvozený od větších pohonných jednotek, již použitých v modelech Corolla, C-HR, RAV4 a Camry. Spalovací jednotka bude doplněna 59kW elektromotorem, dohromady bude maximální výkon této soustavy 116 koní.

Chytrý pohon všech kol

Volitelně bude Yaris Cross dostupný s inteligentním pohonem všech kol AWD-i, který slibuje vyšší stabilitu a lepší záběrové schopnosti při každodenním použití, za zhoršených jízdních podmínek a na površích s nízkou přilnavostí. Systém při rozjezdu a zrychlování vozidla přesměrovává hnací moment na zadní nápravu. Při běžné jízdě se Yaris Cross chová jako vůz s pohonem předních kol, avšak zaznamená-li ztrátu přilnavosti, automaticky se zapojuje pohon všech kol. Může se jednat např. o jízdu na kluzkých dlažebních kostkách, za hustého deště, na mokrém či uježděném sněhu nebo na písku.

Samozřejmostí jsou i pokročilé asistenční systémy, včetně automatického brzdění v případě, že řidič nebude reagovat na překážku před autem.

Zdroj médií: Toyota.

Podobné články