PRÁCE 🧰

Toyota Yaris proti Daihatsu Mira na závodním okruhu aneb souboj městských přibližovadel

22. 9. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Toyota

YouTube kanál Mighty Car Mods zveřejnil video, ve kterém proti sobě postavil Daihatsu Mira z roku 1992 a o dost modernější Toyotu Yaris. A srovnáván byl aspekt, který se u těchto vozů obvykle opravdu nehodnotí.

Toyota Yaris proti Daihatsu Mira na závodním okruhu

Jak dopadl souboj na městském odruhu?

Auto do města jsou obvykle vyrobena s ohledem na malé rozměry, nízkou spotřebu a praktičnost. Co se ale stane, když mají závodit na okruhu?

Lepší držák na kelímek s kávou nebo parkovací kamera jsou výhody, které na závodním okruhu absolutně nehrají roli. Tam jde především o jízdní vlastnosti a výkon motoru. Ale bylo by omylem si myslet, že souboj minivozů na okruhu bude nuda.

Daihatsu dostalo pár vylepšení

Je tedy pravda, že Daihatsu "utrpělo" pár drobných upgradů. Jeho malý motůrek o objemu 660 kubických centimetrů dostal turbo a vydoluje ze sebe 67 koní. Tento výkon je přenášen na všechna čtyři kola, která jsou oproti sériovému stavu širší, takže teoreticky by vůz měl lépe držet v zatáčkách.

Yaris má výhodu objemu. Jeho motor je totiž čtyřválec o obsahu 1,3 litru o výkonu 86 koní. Jinak je, až na zvláštní světelnou lištu na čumáku, v sériovém stavu.

Závod dopadl možná trochu překvapivě, ale na to už se podívejte sami.

Zdroj médií: youtube.

Podobné články