PRÁCE 🧰

Plat řidiče autobusu aneb Kolik řidiči můžou a nemusí dostat

22. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Aktuality Práce v auto-moto

Mnozí z nás využívají autobusovou dopravu na denní bázi, ať už se jedná o MHD nebo o meziměstské spoje. Jezdíme do práce, do školy, na nákupy, nebo kam se nám zrovna zachce. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký mají řidiči autobusu plat?

Řidič autobusu – plat a jeho rozdíly

Práce řidiče autobusu je náročná jak po psychické, tak po fyzické stránce. Často to vypadá, že řidiči snad musí mít nervy ze železa. Už jen za tu trpělivost s ne vždy ukázněnými cestujícími by si tito zaměstnanci zasloužili adekvátní odměny. Jak to vypadá ve skutečnosti? Pojďme se na to podívat.

Průměrný plat řidiče autobusu? Mohlo by být hůř

Tak jako to platí u jiných zaměstnání v auto-moto oblasti, i výši řidičského platu mohou ovlivňovat různé aspekty. Prvním rozdíl představuje to, zda jde o řidiče městské hromadné dopravy, nebo o řidiče dálkových spojů. Už zde může být rozdíl poměrně viditelný. Další hledisko, které je při zjišťování platových podmínek třeba brát v úvahu, zní, jestli je řidič zaměstnán u soukromého či státního podniku. S tím nadále souvisí i název pro odměnu, kterou bude řidič dostávat. Státní zaměstnanci totiž skutečně dostávají plat, zatímco soukromým pracovníkům je vyplácena mzda. Že jste o tomto významovém rozdílu doposud nevěděli? Nejste sami.

V tabulce se můžete přesvědčit o tom, jak vypadaly hrubé měsíční mzdy / platy zaměstnanců na pozicích řidičů dálkových přeprav a MHD v minulém roce.

Platy a mzdy řidičů autobusu v roce 2022
2022MediánPrůměr
Státní řidiči autobusů v MHD44 012 Kč44 963 Kč
Soukromí řidiči autobusů v MHD44 411 Kč45 859 Kč
Státní řidiči autobusů v dálkové přepravě osob35 077 Kč35 971 Kč
Soukromí řidiči autobusů v dálkové přepravě osob41 045 Kč38 864 Kč

Cože to je ten medián?

Medián je vlastně hodnota mzdy či platu, která se nachází přesně uprostřed. To znamená, že jedna půlka řidičů autobusů dostává zaplaceno více a druhá půlka naopak méně. V některých případech je tato hodnota dokonce důležitější než průměrná mzda, kterou činí součet všech mezd řidičů následně vydělený jejich počtem. Ta totiž často bývá zkreslena extrémy.

Práce řidič autobusu

Rozdíly jsou značné aneb Kolik řidiči můžou dostat

Jak zhruba vypadají průměrné platy řidičů už víme. Teď se podíváme na to, jaké podoby může hrubá měsíční odměna řidičů autobusů mít. Platy a mzdy obsažené v tabulce se týkají 80 % zaměstnanců na této pozici. Zbývajících dvacet procent představují autobusoví řidiči, kteří na odměnu v tomto rozsahu nedosáhnou, nebo ji naopak ještě převyšují. Ač se to zdá neuvěřitelné, jak si můžete všimnout, rozdíly mohou tvořit klidně i pár desítek tisíc!

Rozdíly v odměnách řidičů autobusů za rok 2022
2022Hrubá měsíční mzda / plat odHrubá měsíční mzda /plat do
Státní řidiči autobusů v MHD39 181 Kč52 363 Kč
Soukromí řidiči autobusů v MHD35 104 Kč58 580 Kč
Státní řidiči autobusů v dálkové přepravě osob28 426 Kč45 580 Kč
Soukromí řidiči autobusů v dálkové přepravě osob24 941 Kč51 432 Kč

Plat řidiče autobusu v roce 2023

Rozsáhlá nabídka volných pracovních míst pro řidiče autobusu, kterou pro vás máme k dispozici na Portálu řidiče, nám umožnila provést vlastní analýzu aktuálních platů, jenž firmy potenciálním zájemcům o tuto pozici nabízí.  K jakým výsledkům jsme došli? Dle uveřejněných nabídek na našem serveru si řidiči autobusů v letošním roce přijdou průměrně na 31 600 – 37 800 Kč. Zdůrazňujeme, že se jedná pouze o reprezentativní vzorek, neberte tedy prosím tyto částky jako finální.

Co si myslíte o platových podmínkách řidičů autobusů vy? Souhlasíte s výší odměn nebo byste řidičům za jejich zodpovědnou a náročnou práci přidali? Napište nám svůj názor do komentářů!

Zdroj info: Informační systém o průměrném výdělku.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Pešek, 24. 9. 2023 0:11
Nemohu posoudit linkové řidiče v zájezdové dopravě se mzda pohybuje i s dietami cca 3000 na den.Bohužel doba před covidem se nevrátí hlavně okruhy s Asijskou klientelou byli za jiné peníze

Podobné články