PRÁCE 🧰

Kontrola auta před jízdou

10. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Už v autoškole jsme se všichni učili, jak správně zkontrolovat auto před jízdou. Ale ruku na srdce, kdo z vás to dodržuje? Přitom je to jednoduchý úkon, který vám může ušetřit spoustu starostí.

Kontrola auta před jízdou

Články na téma kontrola auta před cestou:

  1. Jak připravit auto na letní sezónu
  2. Kontrola auta před dovolenou, co vše kontrolovat?
  3. Kontrola auta před jízdou - právě čtete

Kontrola povinného a doporučeného vybavení vozu

Před každou jízdou byste si měli být jistí, že máte na palubě svého vozu všechnu povinnou výbavu. Jedná se hlavně o lékárničku, reflexní vesty a výstražný trojúhelník. A pokud to vyžaduje typ vašich pneumatik, tak i zvedák, klíč na matice kola a rezervu.

Měli byste se ujistit, že s sebou máte také doporučenou výbavu, která vám může zjednodušit řadu situací, jež vás mohou na cestě potkat. Podívejte se, jestli je v autě formulář záznamu o dopravní nehodě, hasicí přístroj, autoatlas, sněhové řetězy a další věci, které vám cestu zpříjemní i v případě nečekaných komplikací. Hlavně na delší cestu si připravte jídlo, pití, deku na přikrytí, baterku, stínítka na okna a zábavu pro děti.

Kontrola motorového prostoru

I když spoustu věcí automaticky hlídají kontrolky, není od věci čas od času nakouknout pod kapotu i osobně. Zkontrolujte hlavně množství motorového oleje (a nezapomeňte ani na výměnu po najetí daného počtu kilometrů), chladicí kapalinu, ostřikovací kapalinu, brzdovou kapalinu a stav klínového řemenu.

Vybírejte motorové oleje v nabídkách e-shopů

Kontrola pneumatik

Před jízdou byste měli věnovat chvilku času i kontrole pneumatik. Nejjednodušší věc, kterou byste měli udělat vždy, je vizuální prohlídka. Podívejte se, jestli kola nejsou mechanicky poškozená. Dále byste měli ohlídat i správný tlak v pneumatikách a dostatečně hluboký vzorek na pneumatikách.

Kontrola světel, oken a zrcátek

Než vyrazíte na cestu, měli byste zkontrolovat i čistotu oken. Když budete auto obcházet, podívejte se rovnou, jestli máte čistá také zrcátka a světla. V případě světel ověřte jejich funkčnost.

Kontrola dokladů a dalšího

V rámci kontroly auta před jízdou byste se měli ujistit, že u sebe máte řidičský průkaz, zelenou kartu a osvědčení o registraci vozidla. Abyste mohli vyrazit s čistou hlavou, koukněte se, jestli máte stále platnou technickou.

Pak už můžete nasednout do vozu, správně seřídit sedadlo a všechna zrcátka a vyrazit vstříc cíli své cesty.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články