PRÁCE 🧰

Z Ostravy na skok do Beskyd: Kam zamířit protáhnout nohy během fandění?

18. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hledáte aktivní odpočinek mezi zápasy hokejového mistrovství světa? Beskydy, malebné pohoří v blízkosti Ostravy, nabízí ideální příležitost pro procházky, cykloturistiku a další aktivity v krásném přírodním prostředí.

Hokejový fanoušek v Beskydech: Kam na výlet mezi zápasy?

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 je v plném proudu a v Ostravě probíhá hokejový svátek. Mezi zápasy si protáhněte nohy a užijte si krásu horské přírody jen pár kroků od Ostravy. Beskydy, malebné pohoří na dosah ruky od Ostravy, vám nabízí nespočet možností pro výlety a túry.

Lysá hora

Lysá hora, s výškou 1 324 metrů nad mořem, je nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd a Těšínska. Nabízí úchvatný panoramatický výhled na celou oblast, za jasného počasí dohlédnete i na Malou Fatru a Západní Tatry. Vstup na horu je možný z mnoha směrů, nejčastěji se turisté vydávají z Ostravice, Malenovic, Krásné a Visalají. Na vrchol vede i asfaltová cesta z Papežova, vhodná pro cyklisty. Na vrcholu Lysé hory vás čeká moderní Bezručova chata, která v roce 2015 nahradila legendární Šantán. Nabízí příjemné posezení v restauraci, možnost ubytování a turistické informace. Do Beskyd se snadno dostanete autem, autobusem nebo vlakem. Z Ostravy na Ostravici jezdí přes Frýdlant autobusové i vlakové spoje cca každých 60 minut, cesta trvá asi 1 hodinu.

Lysá hora

Smrk

Hledáte méně navštěvovaný vrchol, ale přitom si chcete dát do těla? Pak je Smrk ideální volbou pro vás! S výškou 1 277 metrů nad mořem je druhým nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd a nabízí dechberoucí výhledy na okolní krajinu. Na vrcholu Smrku nenajdete žádnou horskou chatu ani restauraci, takže si s sebou nezapomeňte vzít dostatek jídla a pití. Odměnou vám budou klid a pohoda, které si užijete daleko od davů turistů. Na Smrk se můžete vydat po značených turistických trasách z Ostravice, od přehrady Šance nebo z Podolánek. Nejpopulárnější trasa vede z Ostravice. Cesta trvá zhruba 3-4 hodiny. Pokud si chcete výlet zpestřit, navštivte také Bučací vodopády, které se nachází v masivu Smrku. Jedná se o jedny z největších kaskád v Beskydech a tvoří je několik menších vodopádů, které padají do skalního údolí.

Stezka Valaška

Toužíte po jedinečném zážitku v Beskydech, ale klasické turistice se spíše vyhýbáte? Pak pro vás máme ideální řešení - Stezka Valaška na Pustevnách! Nechte se vyvézt lanovkou z Trojanovic nebo autem z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny a užijte si nadzemní procházku v oblacích. Stezka Valaška vás provede lesem a kaskádovitou věží až do výšky 15,2 metrů nad zemí. Stezka se pyšní hned dvěma unikátními technickými řešeními - zavěšeným chodníkem a skleněnou vyhlídkou. Zavěšený chodník, jehož konstrukce je v republice ojedinělá, vám umožní procházet se mezi korunami stromů. Celková délka Stezky Valaška je 610 metrů, z čehož 390 metrů vede lesem a zbytek tvoří chodník na 22 metrů vysokou věž. Součástí stezky je i 150 metrů dlouhý "himálajský" chodník pro odvážnější návštěvníky. Z nejvyššího patra věže, která se tyčí do výšky 1099 metrů nad mořem, se za dobrého počasí otevírají úchvatné panoramatické výhledy na Beskydy, Jeseníky a Velkou Fatru. Stezka Valaška je otevřena celoročně. Vstupné pro dospělé je 320 Kč, pro děti 250 Kč.

Stezka Valaška

Štramberk

V neposlední řadě můžete navštívit také Štramberk, horské městečko rozložené na strmých úbočích Beskyd. Na strmých úbočích kopců vás okouzlí půvabné uličky a dřevěné roubené domy z 18. a 19. století, které mu daly přezdívku "Valašský betlém". Nad městem se tyčí pozůstatky hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Štramberská Trúba. Vylezte na dřevěný ochoz věže a užijte si fantastický výhled na okolní krajinu. Pochutnejte si na typických Štramberských uších, lahodném pečivu z medového kořeněného těsta ve tvaru svinutých uší. Tato pochoutka s chráněnou recepturou se ve Štramberku peče už staletí a připomíná legendární vítězství štramberských křesťanů nad tatarským vojskem. Navštivte Městský pivovar přímo na náměstí a ochutnejte domácí kvasnicové pivo Trubač a další zajímavé pivní speciality.

Nezapomeňte také na jeskyni Šipka, proslavenou archeologickými nálezy. Již od 19. století je tato jeskyně předmětem zájmu archeologů. V roce 1880 byla nalezena část čelisti neandrtálského dítěte a další artefakty z doby bronzové. Tento objev definitivně potvrdil, že jeskyně Šipka sloužila jako útočiště pravěkým lovcům. Archeologové dále zkoumali sedimenty v jeskyni a odkryli bohatý poklad paleontologických nálezů. Kosti a zuby pravěkých zvířat jako byli například jeskynní medvědi, mamuti, hyeny, zubři, rosomáci, sobi a losi svědčí o pestré fauně, která v této oblasti kdysi žila. Celkem bylo v jeskyni Šipka identifikováno přes 130 druhů živočichů. Dnes si v ní prohlédnete stalaktity, stalagmity a archeologické exponáty.

Štramberk

Zdroj info: Beskydy.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články