🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰

Trvalé následky po dopravní nehodě: Jak získat maximální odškodnění?

16. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Trvalé následky po nehodě

Trvalé následky po dopravní nehodě mohou mít různou podobu. Nemusí jít jen o viditelná poškození těla, ale třeba také o omezenou hybnost končetiny nebo dlouhodobé psychické obtíže. Poškozený by proto měl vědět, jak od pojišťovny viníka získat adekvátní odškodnění. Proč si dávat pozor nejen na lhůty, ale také formuláře pojišťoven?

Jak získat adekvátní odškodnění za trvalé následky?

Články na téma ztížení společenského uplatnění po nehodě:

  1. Jak získat adekvátní odškodnění za ztížení společenského uplatnění?
  2. Jak na odškodnění psychické újmy po dopravní nehodě?
  3. Jak získat adekvátní odškodnění za trvalé následky? - právě čtete

Na jaké odškodné za trvalé následky máte nárok?

Odškodnění po dopravní nehodě se vyplácí z povinného ručení viníka. Nárok na něj má široký okruh poškozených. Nejde jen o řidiče, který nehodu nezavinil, ale také o cyklisty, chodce, spolujezdce (klidně i z auta viníka) a další osoby, které při nehodě utrpí jakýkoliv úraz.

Zatímco například o bolestné nebo ušlý výdělek si poškození žádají poměrně často, při odškodnění za trvalé následky už tak aktivní nejsou. Důvodem je nepochybně to, že často nevíme, na jaké druhy náhrad máme vlastně nárok.

Proto je dobré připomenout si, že mezi nejčastější trvalé následky patří:

  • Opěrkový syndrom (whiplash),
  • ztížení nebo omezení pohybu hlavy, zad, kloubů nebo svalů,
  • problémy se zrakem, sluchem nebo řečí,
  • omezení funkce končetin,
  • ztráta sexuálních funkcí nebo urologické potíže,
  • deprese, úzkosti, poruchy spánku,
  • posttraumatická stresová porucha (PTSP).

Kdy žádat o odškodnění za trvalé následky?

Výše uvedené trvalé následky, které odborně označujeme jako ztížení společenského uplatnění, více, či méně ovlivňují běžný život poškozeného. Proto by měl být dotyčný při řešení náhrad aktivní. Získat totiž může nemalé částky. Na odškodné za trvalé následky má nárok ve chvíli, kdy nehodu nezavinil a jeho zdravotní stav se relativně ustálil, k čemuž dochází zhruba rok od autonehody.

Jaká je u trvalých následků promlčecí doba?

Promlčecí doba činí tři roky od okamžiku, kdy bylo možné poprvé nárok na odškodné za trvalé následky uplatnit (obvykle rok po dopravní nehodě). Promlčení tedy nastane nejdříve čtyři roky od dopravní nehody. Přesto je dobré s řešením adekvátního odškodnění neotálet! Často totiž nemusí jít o záležitost dnů, ale několika týdnů, v krajním případě i měsíců.

Jak vysoké může být odškodnění „trvalek“?

Odškodnění za trvalé následky (tzn. ztížení společenského uplatnění, obecně „trvalky“) se stanovuje dle výpočtového mechanismu Metodiky Nejvyššího soudu, který zohledňuje stupeň postižení, věk, pohlaví, ale i další faktory. Tento mechanismus je při řešení odškodnění trvalých následků většinou respektován nejen pojišťovnami, ale i soudy. Pro laika nicméně může být poměrně komplikovaný a nepřehledný.

Na jak vysoké odškodnění za ZSU máte nárok?

  • Lehké trvalé následky: 100 000 Kč až 300 000 Kč
  • Středně závažné trvalé následky: od 300 000 do 1 000 000 Kč
  • Vážné trvalé následky: nad 1 000 000 Kč

Mohlo by vás zajímat: Jak získat adekvátní odškodnění po dopravní nehodě v letošním roce?

Pozor na formuláře od pojišťovny!

Pokud se do vymáhání odškodnění za trvalé následky vrhnete sami, pojišťovna viníka vám zpravidla zašle formulář, který dáte k vyplnění svému ošetřujícímu lékaři. Na základě takto vyplněného formuláře je stanovena výše odškodného, které ale nemusí být (a zpravidla také nebývá) adekvátní.

Proto je ideálním postupem vypracování znaleckého posudku znalcem s příslušnou specializací. Posudek je v takovém případě standardizován a je přezkoumatelný a respektovaný jak soudy, tak pojišťovnami. Zhotovení sice není zadarmo, ale pojišťovna toto poškozenému proplácí.

Jak získat adekvátní odškodnění za trvalé následky?

Výše uvedená Metodika Nejvyššího soudu a zmíněný posudek, který řeší odškodnění trvalých následků po dopravní nehodě, je poměrně složitým dokumentem a většinou ke správnému výpočtu odškodnění vyžaduje odborný výpočet specializovaného znalce.

Pro laika tedy může být vymáhání trvalých následků (cca po roce od ustálení jeho stavu) poměrně komplikované. Proto doporučujeme využít služeb specialistů v oblasti odškodnění, kteří spolupracují s advokáty, znalci a dalšími odborníky a mají s postupy pojišťoven letité zkušenosti.

Za služby těchto specialistů dopředu nic neplatíte. Jejich odměna je totiž stanovena předem smluveným procentem z vymoženého odškodnění za trvalé následky. Pokud by byl zmíněný specialista při řešení náhrad neúspěšný, jeho služby jsou pro vás zcela zdarma!

Vždy je ovšem potřeba udělit dotyčnému plnou moc a doložit veškeré zdravotní zprávy a další dokumentaci. Závěrem doplníme, že finanční prostředky za uplatněné odškodnění se u běžných případů, kde je ukončeno léčení, mohou na vašem bankovním účtu objevit zhruba v horizontu jednoho měsíce!

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články