PRÁCE 🧰

Přehledný výčet změn, které se dotknou povinného ručení v roce 2024

23. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

23. prosince letošního roku čeká povinné ručení, potažmo tuzemské řidiče, řada změn. Povinnost sjednat si zákonnou pojistku začne platit pro více vozidel a navýší se také limity pojistného plnění. Na co dalšího se připravit? Máme pro vás praktický přehled!

Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn - právě čtete
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Vyšší zákonné limity

Limit pojistného plnění (pojistný limit) představuje maximální částku, kterou v případě pojistné události od pojišťovny může poškozený obdržet. U povinného ručení existuje minimální zákonná hranice, která činí 35 milionů korun v případě škod na zdraví, smrti nebo majetku. Schválená novela silničního zákona nově počítá s padesátimilionovým limitem. Důvodem tohoto navýšení jsou nejen vyšší průměrné škody, ale také inflace a rostoucí ceny materiálů a lidské práce.

Náš tip: Nejnižší zákonné limity si v Česku platí jen hrstka řidičů. S největší pravděpodobností se vás proto tato změna vůbec nedotkne. Pokud si nicméně nejnižší limity platíte, pojišťovna vám je navýší automaticky a informovat vás o této změně bude pravděpodobně ve výročním dopise.

Pojištění odpovědnosti se rozšíří pro více vozidel

Jedna ze změn počítá také s rozšířením povinnosti platit si zákonné pojištění pro větší okruh vozidel. Nově to budou ta, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, respektive je vyšší než 14 km/h, pokud je provozní hmotnost vozidla větší než 25 kilogramů. Typicky půjde o některé silnější koloběžky nebo Segwaye. Povinnost platit zákonné pojištění se týká také přípojných vozidel a všech motorových vozidel, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

Mohlo by vás zajímat: Pojišťovny odhadují, že počty škod způsobených nepojištěnými elektrokoloběžkami by mohly dosáhnout 210 až 430 případů ročně. Jejich výše by se mohla v konečném součtu pohybovat okolo 228 milionů korun!

Konec zelené karty

Jednou z těch příjemnějších změn je skutečnost, že řidiči nově již nebudou muset mít v peněžence či přihrádkách auta takzvanou zelenou kartu, coby doklad o zaplaceném pojištění. Při silniční kontrole její platnost policisté jednoduše ověří skrze online evidenci.

Měli byste vědět: Pokud vyrážíte do zahraničí, mějte zelenou kartu s sebou! Tam totiž povinnost předložit ji ke kontrole stále platí a platit ještě pravděpodobně dlouho bude.

Konec zelených karet na českých silnicích ovšem nenastane hned s účinností nového zákona, která je naplánovaná na 23. prosince 2023. V tomto případě se změna promítne do praxe až šest měsíců po účinnosti nového zákona, tedy v červenci příštího roku.

Povinné ručení bude sjednávat provozovatel

Dosud platilo, že za povinné ručení byl zodpovědný vlastník automobilu. Nově bude tato povinnost přenesena na reálného provozovatele vozu, tedy osobu, která v praxi rozhoduje o tom, kde a jak bude vozidlo provozováno. Na tomto místě je ovšem potřeba doplnit, že povinnost se nebude vztahovat na řidiče, který si auto krátkodobě vypůjčil (totéž platí také např. u sdílených koloběžek nebo zmíněných Segwayů).

Mohlo by vás zajímat: Výše uvedená změna neznamená, že povinné ručení bude moci sjednat jen provozovatel. Stejně jako doposud bude moci pojištění sjednat i jiná osoba, která má tzv. pojistný zájem.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články