PRÁCE 🧰

Na jakou výbavu nezapomenout během zimy

19. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Kromě zimních pneumatik by měli mít motoristé i další základní vybavení pro jízdu na zasněžených cestách. Co do této výbavy nezapomenout zahrnout?

Na jakou výbavu nezapomenout během zimy

V zimě je vhodné vyměnit textilní koberečky ve vozidle za gumové. Ty méně absorbují vodu a sůl, což výrazně redukuje problém s mlžením oken během zimy. Kromě toho nezapomeňte v zimní výbavě následující:

Základem jsou zimní pneumatiky a sněhové řetězy

Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, stanovuje povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky v situacích, kdy je mezi 1. listopadem a 31. březnem, v případě, že je na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze předpokládat, že se takové podmínky během jízdy mohou vyskytnout.

Na zimní pneumatiky s dostatečným dezénem rozhodně v zimním období nezapomeňte. Do kufru pro jistotu přibalte také sněhové řetězy, které musíte obout v místech, kde se vyskytuje značka C5a – „Sněhové řetězy“. Nasazování sněhových řetězů si vyzkoušejte také nanečisto, abyste byli připraveni. O tom, jak vybrat a nasadit sněhové řetězy si můžete přečíst v našem dalším článku. Úsek končí značkou C5b „Sněhové řetězy – konec“ 

Smetáček, košťátko a lopata

V situaci, kdy napadne sníh, je vhodné mít po ruce vybavení jako lopatu, smetáček a rozmrazovač skel nebo zámků. I když nemusíte tyto nástroje mít trvale v autě (protože v zasněženém a zamrzlém autě vám budou k ničemu), je rozumné je mít po ruce, aby byly snadno dostupné, například v blízkosti vchodu do domu nebo ve skladu.

Dostatek škrabek na okna

Škrabka je nenahraditelným nástrojem pro rychlé odstranění námrazy nebo ledu, zajišťující tak optimální viditelnost při řízení. Při výběru škrabky je vhodné dbát na kvalitu materiálu a ergonomický design. Kvalitní škrabka usnadní odstranění ledu bez poškození skla. Některé modely mají také výhodné doplňky, jako jsou kartáče pro odstranění sněhu nebo delší rukojeti pro pohodlnější manipulaci. Škrabka slouží nejen k čištění předních a zadních skel, ale měli byste pamatovat i na odstranění ledu nebo sněhu z bočních zrcátek a světlometů.

Nemrznoucí směs

V ostřikovačích by nyní měla být zimní ostřikovací směs, takže pokud stále používáte letní variantu, je nejlepší ji co nejdříve vyměnit za zimní nebo alespoň doplnit lihem, abyste zabránili zamrznutí. Také je důležité zajistit, aby byla správná nemrznoucí kapalina v chladiči motoru. Prasklý chladič a následná výměna mohou být nejen finančně náročné, ale také nepříjemné.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články