PRÁCE 🧰

Turistické atrakce Poznaně

25. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Poznaň

Při cestování na sever Polska k moři se můžete zastavit nejen u památek, ale i na interaktivní výstavě, která spojuje historii, techniku a matematiku.

Enigma Cipher Center, Ostrov Tumski Poznaň, Brama Poznania

Brama Poznania

Brama Poznania je na ostrově Tumski a věnuje se rozvoji města Poznaň a prvopočátkům Polska jako státu. Není to muzeum, nenajdete zde totiž jediný historický exponát. Je to opět spíš interaktivní expozice, přičemž výklad je zajištěn prostřednictvím audioprůvodce, a to dokonce i v češtině, takže si ji užijí i děti.

Nebudeme tu podrobně rozebírat dějiny a historii, vše se dozvíte na místě, a to opět velmi atraktivní formou. Pro lenochy máme špatnou zprávu – budete muset chodit, ostatně audioprůvodce k tomu sám nabádá, abyste se pohybovali mezi obrazovkami a posvícenými panely, na kterých sledujete nejdůležitější body rozvedené do podrobností. A pokud vás něco opravdu hodně zaujme, můžete si pomocí namíření elektronického průvodce na konkrétní místo poslechnout ještě detailnější výklad, který zabíhá skutečně do detailů.

Ocenit musíme opět hlavně nápaditost. Například model opevněného sídla je skvělý v tom, že děti si mohou vlézt pod něj, sáhnout si na repliku například historické vojenské přilby, ale také se podívat na miniatury z jiných úhlů. Ano, při troše šikovnosti se do „kukaní“ dostanou i dospělí, ale je to značně nekomfortní.

Dále si lze zahrát třeba jednoduchou a samozřejmě tematickou „stolní“ hru. Na ploše zhruba 20 metrů čtverečních, můžete kreslit nebo dělat další a další aktivity, které celou prohlídku dělají pestřejší. Troufáme si tvrdit, že ani děti ve věku 5 let se v Brama Poznania nudit nebudou. A zajímavý je i objekt samotný, který je stavěný tak, aby při průchodu mezi jednotlivými částmi expozice člověk procházel prostorem s výhledem přímo na ostrovní katedrálu. Ze střechy objektu, která je přístupná, je mimochodem na ostrov s katedrálou skvělý výhled.

Ostrow Tumski

Toto je skutečně ostrov, protože je z obou stran obtékán řekou Wartou. Nachází se na něm krom jiného i katedrála, která bohužel svoji původní podobu několikrát pozbyla, takže její současná podoba příliš historická není. Je ale samozřejmě patřičně monumentální, a to i zevnitř.

Největší pecka jsou nicméně vykopávky základů té původní katedrály, která doslova psala počátky dějin Polska. Nachází se zde i baptisterium, kde byl patrně roku 966 pokřtěn první polský vládce Mieszko I. Tudy skutečně kráčely dějiny, a to i ty české, protože Mieszkovou ženou byla Doubravka Přemyslovna, dcera Boleslava I.

Centrum Szyfrów Enigma

V rámci návštěvy Poznaně jsem se nejvíce těšil na něco, co by se možná dalo nazvat muzeem, ale je to spíše interaktivní expozice. Věnuje se primárně známému šifrovacímu stroji Enigma, ale také trojici polských matematiků. Marian Rejewski, Jerzy Rozycki a Henryk Zygalski totiž významně pomohli německou šifru rozlousknout. Bohužel se na to často zapomíná a hlavním hrdinou této části druhé světové války je obvykle jenom Alan Turing a jeho tým.

Expozice je sestavena geniálně! Seznamuje návštěvníky interaktivní formou s nejrůznějšími způsoby šifrování a dešifrování komunikace, a to od těch jednodušších po složitější a důvtipnější. Vše si lze navíc prakticky vyzkoušet na modelech, ale můžete se třeba i podívat mikroskopem na superminiaturní obrázek (micro dot), zašifrovat sdělení pomocí páskové šifry. Samozřejmě uvidíte jak model Enigmy, tak i originál (ten samozřejmě za sklem).

Vše se odehrává v prostorách potemnělých, které dodávají expozici tu správnou atmosféru, na zdech jsou obrazovky, v prostoru zavěšené modely… Centrum Szyfrów Enigma zkrátka nemá chybu a jestli se zajímáte o druhou světovou válku, je to prakticky povinnost, pokud pojedete přes Poznaň.

Bobová dráha, ZOO, sjezdovka, aquapark

Jezero Maltańskie, respektive jeho okolí, nabízí spoustu možností vyžití. Udělali jsme zde jen krátkou zastávku, navíc mimo sezonu, ale na nevelké ploše se dá najít sjezdovka, bobová dráha, zoologická zahrada, aquapark s termály, a pak samozřejmě spousta možností spojených s vodní plochou. Ta mimochodem hostí i nejrůznější závody a jedná se o jedno z nejlepších vodních sportovišť v Evropě.

Zdroj info: polsko.travel.
Zdroj médií: Adam Ciereszko, Jakub Mokříš.

Fotogalerie (14 fotek)

Podobné články