PRÁCE 🧰

Investice do akcií Tesly. Dobrá volba?

11. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Tesla

Vyplatí se ještě investovat do americké automobilky Tesla? Nebo je to bláznovství, které nemůže vyjít?

Akcie Tesla. Vyplatí se investice?

Články na téma akcie automobilek:

  1. Akcie automobilky Volkswagen – vyplatí se investovat?
  2. Akcie Tesla. Vyplatí se investice? - právě čtete
  3. Akcie Tesly a investice - již brzy

Situace na akciových trzích se mění prakticky ze dne na den. Při pohledu do posledního roku je zřejmé, že v globálu se podnikovým akciím poměrně dařilo. Index S&P 500, kam je zahrnuto 500 amerických firem s největší tržní kapitalizací, v meziročním srovnání zaznamenal růst o skoro 17 procent.

Velkou otázkou ale je, jak si v poslední době vedou automobilky a zda se investice do těchto akcií může běžnému investorovi vyplatit. Je zřejmé, že výslednou cenu akcií v konečném důsledku ovlivňuje spousta faktorů, přesto je však potřeba tyto skutečnosti v souhrnném měřítku vyhodnotit a stanovit, zda taková investice může vyjít.

Poslední rok Tesle celkem vyšel

Už řadu let vzbuzují velké dohady i investice do akcií automobilky Tesla, tedy jednoho z průkopníků momentálně trvající elektromobilové éry. Na počátku takové analýzy je potřeba uvést, že kupříkladu v porovnání s konkurenční německou automobilkou Volkswagen si Tesla vede v posledním roce poměrně dobře. Její akcie totiž meziročně stouply o zhruba čtyři procenta.

Firma se možná i díky velké aktivitě CEO Elona Muska těší obrovské popularitě mezi investory. Americké automobilce se daří rozšiřovat výrobu, nové vozy produkuje už i v Německu nebo na území Číny. Tesla se poměrně dobře zaměřuje na technologický pokrok, svou pozornost věnuje i směrem jako je robotika, software či bateriové úložiště.

Jsou i další důvody, proč by investice do Tesly mohla dávat smysl. Trh s elektromobily obecně roste, v budoucnu nebudou mít spotřebitelé v podstatě jinou možnost než si pořídit právě jen nový elektromobil. Jelikož se Tesla vůbec na spalovací motory nezaměřuje, jde o výhodu, ze které může v delším horizontu profitovat.

Tesla se navíc zaměřuje na skladování energie a rozšiřuje síť dobíjecích stanic. Hovořit je možné i o zahájení produkce modelu Cybertruck nebo výroby nákladních automobilů s návěsem. To všechno jsou důvody, proč by se investice do Tesly mohla vyplatit.

Nevýhody nejspíš převažují

Je však třeba zdůraznit, že v případě investice do akcií Tesly platí i několik zásadních nevýhod. Poslední data ukazují, že Tesle klesá provozní marže, a to třeba i ve srovnání s již uvedeným německým Volkswagenem. Provozní marže byla ve čtvrtém kvartále roku 2023 pouze na úrovni 8,2 procenta. Komplikací jsou navíc i stále vysoké sazby většiny centrálních bank po celém světě, které Tesle zvyšují výpůjční náklady. I to se do výsledků firemního hospodaření jasně propisuje.

Zároveň platí, že ačkoliv Tesla v minulosti zaujala celou řadu investorů, v posledních měsících jí citelně roste konkurence. Nabídka nových elektromobilů roste, a to ze strany již zavedených značek třeba z Evropy, nebo kupříkladu i z oblasti Asie. Čínské automobilky oproti Tesle v mnohém nabízí řádově přijatelnější konečnou cenu, ve prospěch některých evropských automobilek zase hraje prestiž, kterou si získaly zejména díky několikaleté úspěšné výrobě spalovacích motorů.

Dalším negativním faktorem ve vztahu k akciím Tesly jsou i vysoké náklady na vozidla. Ačkoliv se ceny mnohých důležitých surovin pro výrobu za posledních několik měsíců citelně snížily, konečné ceny nových vozů zůstávají vysoké. Může jít o komplikaci, kvůli které se nemusí Tesle na globálním trhu dostatečně prorazit. Řada spotřebitelů po celém světě totiž v uplynulých měsících výrazně uzavřela své peněženky. Šetří, kde se dá a na to by Tesla mohla negativně doplatit.

Při srovnání možných plusů a minusů plyne, že investici do akcií automobilky Tesla se jeví pro konzervativní investory jako riziková a za současné situace ji není vhodné doporučit. Cena akcie se jeví jako nahodnocená a prostor pro další růst při zvážení možných rizik není příliš vysoký.

Zdroj info: businessinsider.com, cbsnews.com.
Zdroj médií: Depositphotos, Google Finance.

Podobné články