🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (3. díl) – rozlučka s Tatrami a tryskem přes Brno

29. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Toyotou Corolla Cross na Slovensko

Třetí díl zasvětíme cestě zpět, kterou jsem tentokrát naplánoval tradičněji přes Brno. Ale ještě předtím se podíváme na vysokohorské silničky a Štrbské pleso.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Články na téma Toyotou Corolla Cross na Slovensko:

  1. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (1. díl)
  2. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (2. díl)
  3. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (3. díl) - právě čtete

Projíždíte stavbou

Z Tatranské Lomnice jsem vyrážel už v čase oběda, takže hned mým prvním cílem byla obec Starý Smokovec, kde jsem si vyhlédl tradiční slovenskou restauraci Koliba Kamzík. Nejdříve jsem se tam ale musel dostat. Už v Tatranské Lomnici jsem se napojil na silniční tepnu Vysokých Tater – silnici číslo 537. Slovo tepna určitě není nadnesené, protože tato silnice, táhnoucí se po úbočí Vysokých Tater, spojuje v podstatě všechny známé turistické cíle v oblasti a v hlavní sezóně je na ní docela provoz.

No a přesně tato silnice nyní prodělává v celé své délce poměrně rozsáhlou rekonstrukci – dává se nový povrch a opravují se mosty. Po 22 kilometrů dlouhé cestě mezi Tatranskou Lomnicí a Štrbským plesem jsem tak potkal několik semaforů, zúžení a vyfrézovaných vozovek. Zdržení nakonec nebylo tak hrozné, jak by se mohlo zdá. Jen s tím při svém výletu raději počítejte. Daleko horší byl zážitek s místním borcem, který se proti mně vyřítil v jednom zúženém místě, kde byl provoz řízený semaforem. Zřejmě se někde zapomněl, protože já měl v tu chvíli zelenou.

Portál řidiče radí: Neočekávané události, které zasahují do financí, nechce zažít na své cestě na dovolenou žádný řidič. Proto se před odjezdem vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění.
Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem na dovolenou, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Bude vám krýt na cestách záda a můžete se na něj při správně nastavených limitech plně spolehnout. Pro ušetření nemalých financí využijte kalkulkačku cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění

Halušky s bryndzou

Po příjezdu k restauraci přišlo nepříjemné zjištění – parkování před restaurací je jen pro ubytované (což ale moc lidí nezajímalo, jak jsem posléze zjistil), okolní parkovací místa jsou opět zpoplatněna částkou 2 eura na hodinu, a ještě byla dosti zabraná. Nakonec jsem měl štěstí a našel volný plac nedaleko od restaurace. Parkování jsem zaplatil na hodinu a doufal, že to všechno stihnu. V restauraci mě přivítala tradiční slovenská hudba a obsluha v krojích.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Z bohatého jídelního lístku jsem vybral klasiku – brynzové halušky se slaninkou a pažitkou. K tomu jsem vzal malou točenou Kofolu. Kvůli parkování jsem se trochu bál, aby příprava jídla netrvala moc dlouho, ale naštěstí jsem měl halušky během deseti minut na stole. Obsluha mou objednávku lehce popletla a na stůl mi donesla Furmanské halušky. Ty k brynze a slanince přihodily ještě domácí klobásku a cibuli – popravdě jsem se vůbec nezlobil. Jídlo bylo vynikající, ale nad 400g porcí jsem nezvítězil ani já. Halušky mě vyšly na 9,90 a Kofola do trojky na 1,50 eur. Žádná lidovka, ale ceny byly v celých Tatrách přibližně stejné.

Štrbské pleso a rychle domů

Na Štrbské pleso jsem dorazil krátce po čtrnácté hodině. Vydal jsem se jen na krátkou, 1,5 kilometrů dlouhou procházku po hrázi jezera. Na nasátí atmosféry a vyfocení nějakých pěkných fotek mi to bohatě stačilo. V automatu na parkovišti jsem opět zaplatil dvě eura za hodinu parkování a vyrazil jsem domů. Dolů k dálnici jsem sklesal serpentýnami, kde se mimochodem proháněl monopost Formule 1 v klipu Red Bullu From Castle to Castle.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Cesta domů byla bez větších problémů. Oproti trase přes Olomouc obsahuje cesta přes Trenčín, hraniční přechod Starý Hrozenkov a Brno mnohem více dálnic – Slovensko se z větší části projede po hezké dálnici – a cesta odsýpá o něco více. A to i přes to, že do Pardubic to je přes Brno o kus delší. Těsně za Ružomberokem jsem se ještě zastavil ve vyhlášené Salaši Krajinka, abych si domů nakoupil nějaký ten oštěpek. Po překročení hranic jsem si už pouze posteskl, že u nás nemáme tak pěkná odpočívadla a za Brnem zažil jedno nepěkné drama.

Náklaďák cizí národnosti se jal předjíždět českou odtahovku, ta ale odmítala ubrat, a tak tato dvojice komiků na několik dlouhých minut kompletně zablokovala dálnici. Náklaďák se přitom snažil odtahovku jemně vytlačit, její řidič si to zase celé natáčel na mobilní telefon. Prostě parádní podívaná, kterou nakonec ukončil kamion, kterému se podařilo odtahovku předjet. Nervózní řidiči v koloně si pak frustraci vylévali i posléze mezi sebou. Takový normální den na „déjedničce“.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Na cestu zpět jsem se vydal přesně ve tři hodiny a krátce po deváté už jsem byl doma. Výsledná spotřeba se na cestě zpět lehce zvedla, ale stejně považuji hodnotu 5,7 litru na sto kilometrů za vynikající.

  • Cesta tam: 490 kilometrů
  • Cesta zpět: 515 kilometrů
  • Cesty po Tatrách: 110 kilometrů
  • Celkem: 1 115 kilometrů
  • Spotřeba: 5,7 litrů na sto
  • Náklady na palivo: 2 397 korun
  • Dálniční známka: 285 korun
  • Náklady celkem: 2 682 korun
Náš tip: Chcete své vozidlo provětrat na slovenských silnicích, ale váháte kvůli potenciálním nepříjemnostem, jako je havárie, krádež nebo vandalismus? Sjednejte si připojištění, které bude zmíněná rizika krýt. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně si dohodněte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Fotogalerie (3 fotek)

Podobné články