PRÁCE 🧰

Dražby aut ze strany měst. Jak to funguje

11. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Auta z aukcí nebo dražeb Základní info o dražbách a aukcích aut

Česká města začala v posledních měsících hojně dražit odtažená auta a vraky. Aukce často lákají i nadšence a mnohdy je na nich možné získat i velmi pěkné kousky.

Města hojně pořádají dražby aut

Články na téma dražby a aukce aut:

  1. Dražby aut
  2. Nedobrovolná dražba a pořízení auta
  3. Nedobrovolná dražba auta – podmínky a rizika
  4. Města hojně pořádají dražby aut - právě čtete

Odtahová parkoviště velkých měst se v posledních letech plní auty. Příkladem je hlavní město Praha. Tamní Správa služeb v roce 2022 každý měsíc průměrně odtáhla 955 vozů. Některé se ke svým majitelům brzy vrátí, jiné se jich však již nedočkají. Řada z těchto vozů nemá ani platné technické prohlídky, v případě Prahy jich bylo v roce 2022 celkem 197.

Po odtažení začínají vlastníkům vozů běžet zákonem stanovené lhůty. Pokud se během nich o ně jejich majitelé nepřihlásí, mají města v podstatě volné pole působnosti. I proto se v posledních letech citelně rozšířily veřejné dražby těchto automobilů, které lákají obrovské množství zájemců, jenž hledají zapomenuté a pěkné kousky, jež by mohly následně zpeněžit nebo si je sami nechat a užít.

Po odtažení má vlastník celkem šest měsíců

Zákon konkrétně hovoří o povinné šestiměsíční lhůtě, během které se vlastník musí o své auto přihlásit. V opačném případě může silniční správní úřad povolit jeho prodej v aukci. Větší část těchto aut mohou v praxi dražit pouze právnické osoby, které se zároveň zaměřují i na jejich likvidaci. Na určitý podíl takových aukcí se ale mohou přihlásit právě i fyzické osoby, které toho také velmi často využívají.

V praxi se dražby aut konají párkrát ročně. V menších městech to může být jen jednou, v případě Prahy to však někdy bývá i dvakrát za měsíc. Pokud se na aukci má zrovna nabízet i pěkný kousek, dokáží se za ním sjet i zájemci z opravdu velké dálky. Mnozí se nebojí překonat i několik desítek až stovek kilometrů a následně začíná skutečný boj i vzájemné přehazování. Oproti vyvolávací ceně se auto může nakonec i pěkně prodražit. Záleží ale i na jeho stavu nebo výjimečnosti.

Postup po úspěšné aukci není úplně jednoduchý

Pokud vás zajímá, co se stane ve chvíli, kdy zájemce jako fyzická osoba takové auto vydraží, je postup následující. Po takzvaném příklepu má nový majitel hned několik povinností, které nesmí opomenout. Auto musí dostat do stavu, aby dokázalo splňovat veškeré podmínky provozu na pozemních komunikacích. Ještě před tím však je třeba nabyté auto administrativně přeregistrovat z původního majitele, což v praxi znamená, že s příklepem je třeba zajít na registr vozidel, který následně zajistí veškerou první část právně nezbytné agendy.

Poté čeká nového vlastníka vlna oprav a následně i technická prohlídka. Až po jejím absolvování má nový majitel možnost opět zajít na registr vozidel, kde na základě protokolu dojde k vystavení potřebného malého technického průkazu.

Noví majitelé ale musí počítat i s tím, že veškeré cesty musí auto absolvovat na speciálním podvalu, až do vydání potřebných osvědčení a malého technického průkazu totiž na silniční komunikace z důvodu technické nezpůsobilosti nesmí.

Velkou nevýhodou často rovněž je, že vydražené vozy jsou bez klíčů a následovat tedy bude i složitý proces jejich získávání, se kterým mimo jiné souvisí i návštěva oficiálního dealera, jenž po předložení potřebných dokumentů vymění zámky, případně moderní auta překóduje. Je tedy potřeba se připravit i na tyto investice, které se většinou pohybují okolo desíti tisíc korun.

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články