PRÁCE 🧰

Carsharing a pojistná událost nebo závada

18. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

Obvyklá obava všech, kdo zvažují zapůjčení auta prostřednictvím carsharingu nebo autopůjčovny – co když se něco stane? Může dojít k nehodě, poškození vozidla a spousta lidí očekává v takovém případě obří, dost možná likvidační částky. Zjistili jsme, jaká je realita.

Carsharing – co když se něco stane s autem?

Co se děje v případě problémů jsme zjišťovali u Car4Way – největšího poskytovatele carsharingu u nás. Tam jsme se dozvěděli, že logicky se čas od času něco nemilého přihodí a holt k poškození auta dojde. Nebývá to nic dramatického, většinou to odskáčou plechy a řidičova hrdost. V Car4Way samozřejmě poškození řeší a opravují, nenechávají auta jezdit poškozená nebo poškrábaná od nešikovného parkování. Přesto se může stát, že si půjčíte auto, které třeba škráblé bude. Jak je to možné?

Kontrola chrání především řidiče

Funguje to totiž způsobem, že před začátkem jízdy vůz zkontrolujete. Po skončení jízdy pak auto musíte ze všech stran nafotit, aby bylo průkazné, že jste ho nepoškodili. Jenže mezi koncem jedné a začátkem jiné jízdy může k poškození dojít, například někdo neobratně zaparkuje a škrábne lak na dveřích. Proto ta kontrola před jízdou a fotografie ze všech čtyř stran po ní – chráníte tím především sami sebe.

Nehoda a spoluúčast

Když už se tedy něco přihodí na silnicích vám, je dobré to řešit, ne to zkoušet nechat vyhnít. Přijde se na to a logicky pak přístup bude trochu jiný, než když po nehodě zavoláte na zákaznickou linku s tím, že auto nebudete vracet v úplně 100 % stavu. Všechny vozy mají samozřejmě v Car4Way havarijně pojištěné, takže se nemusíte obávat statisícových částek třeba za opravu nárazníku a světla. Pokud nezpůsobíte nehodu vy, logicky vám postih nehrozí, pakliže ale budete viníkem, je spoluúčast 10 % s tím, že nejnižší možná částka je 10 000 korun. Pakliže ale bude škoda třeba 300 000 korun, hradíte ze svého pouze 30 000 korun, zbytek jde za pojišťovnou. V každém případě musíte k nehodě přivolat Policii ČR a informovat zákaznickou linku Car4Way.

Technická závada nebo defekt

V případě problému technického charakteru samozřejmě nehrozí, že byste museli něco řešit na vlastní náklady. K dispozici je asistenční služba, která vám v případě potřeby poskytne i náhradní vozidlo. Jestliže dojde k defektu, zvládne vám vyměnit nebo opravit kolo na místě, jisté však je, že na holičkách vás nikdo nenechá. Výhodu mají Car4Way i v tom, že prakticky všechna auta jsou méně jak rok stará. U takových vozů je riziko poruchy dost nízké. V případě problému je opět potřeba volat na zákaznickou linku.

Asistence samozřejmě platí i v zahraničí, kde když vám klekne auto bez pojištění asistence, nebo jenom se základním pojištěním, tak to bude asi dost drahé. V tomto případě to znamená klidně cenu 50 000 korun za repatriaci auta zpět do ČR. Proto v případě, že vůz má už něco za sebou, je jistější využít pro cestu k moři carsharing, než pak zoufat někde v Chorvatsku nad cenou za odtah.

Co když udělám dopravní přestupek?

Pakliže dojde k tomu, že třeba překročíte rychlost a policie vás změří, přijde obsílka Car4Way namísto vám. Jenže pokutu budete muset uhradit vy, Car4Way ji za vás zaplatí, ale následně vám ji přefakturuje.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články