🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,64 € Natural 95 1,66 € 🇨🇿 Diesel 37,21 Kč Natural 95 39,73 Kč 🇩🇪 Diesel 1,66 € Natural 95 1,84 € 🇫🇷 Diesel 1,68 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,38 € Natural 95 1,47 € 🇭🇺 Diesel 598,70 HUF Natural 95 602,40 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,56 PLN Natural 95 6,61 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,47 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰

Stacionární radar v Lesních Albrechticích: Nenechte se nachytat!

11. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Už jste někdy zažili tu situaci, kdy jste se na moment zamysleli a najednou *blik*, vyfotil vás stacionární radar? Jak vůbec tyto stacionární radary fungují?

Stacionární radar: jak tyto radary fungují?

Články na téma radary:

  1. Radary Praha a blízké okolí
  2. Radary na měření rychlosti – jak se o nich včas dozvědět?
  3. Stacionární radar: jak tyto radary fungují? - právě čtete

Zákon o silničním provozu jasně říká, že řidič musí vždy přizpůsobit svou rychlost. To znamená, že nesmíte jet tak rychle, jak je to technicky možné, ale tak, abyste byli schopni včas zareagovat na neočekávané situace. Řidič má podle zákona povinnost přizpůsobit rychlost svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, stavu silnice a dopravní situaci, povětrnostním podmínkám, ostatním okolnostem, které je možné předvídat.

Dodržování rychlostních limitů není jen otravná povinnost, ale klíčový faktor pro bezpečnost na silnicích. Znáte je ale správně? V obci je to 50 km/h, ale pozor, dopravní značka vám může nařídit jet pomaleji a naopak lokálně zvednout limit až na 80 km/h. Mimo obec je to 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Ale pamatujte, že i na těchto úsecích vás můžou značky donutit jet pomaleji. Vozidla nad 3,5 tuny musí dodržovat maximálně 80 km/h, a to i na dálnici. Při překročení rychlosti se dopouštíte dopravního přestupku. Změřit vás může buď policejní hlídka, úsekové měření anebo stacionární radar.

Jak funguje stacionární radar?

Stacionární radary jsou nenápadné skříňky u silnic, které číhají na nepozorné řidiče. Vyskytují se nejčastěji na frekventovaných místech, kde se často překračuje povolená rychlost. V Česku jsou nenápadně šedé (v Polsku jsou například radary sytě žluté). Často se skrývají v zatáčkách nebo za vegetací, takže je uvidíte až na poslední chvíli a snímky z nich jsou takřka neprůstřelné. Některé obce je střídají, abyste je nemohli předvídat. A pozor, nemusí být vždy označeny dopravní značkou. Pokud radar zaznamená vaši rychlost, s bleskem pořídí fotku auta s čitelnou SPZ. Záznam putuje na úřad, kde úředník zpracuje pokutu a pošle ji provozovateli vozidla, ne řidiči. Vám, jako provozovateli vozidla, domů přijde výzva za dva týdny až 1 měsíc. Poslední novela zákona udává provozovateli povinnost sdělit totožnost řidiče jinak bude muset pokutu zaplatit právě vy jako provozovatel.

Pokud obdržíte dokument obsahující výzvu k uhrazení určené částky dle ustanovení § 125h odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (viz fotografie), vždy musí obsahovat následující informace: identifikaci provozovatele vozidla, výzvu k úhradě částky a dle jakého zákona, splatnost, číslo účtu a variabilní symbol, popis přestupku, kdy, kde a o kolik jste překročili rychlost, důkazní fotka auta, času, rychlosti a v neposlední řadě také poučení o tom, co se bude dít pokud pokutu neuhradíte.

Výzva provozovateli vozidla k uhrazení určené částky - Lesní Albrechtice

Přijdete o body?

Za překročení rychlosti stacionárním radarem vám nebudou uděleny žádné body. Ale pozor! Při překročení rychlosti o 40 km/h a více v obci, nebo o 50 km/h a více mimo obec, úřad aktivně zjišťuje totožnost řidiče a ten může dostat zákaz řízení a vysokou pokutu.

Ani radary nejsou neomylné

Věděli jste, že i radary v České republice nejsou úplně dokonalé? Mají totiž schválenou toleranci +/- 3 km/h u rychlostí do 100 km/h, a +/- 3 % u rychlostí nad 100 km/h. To v praxi znamená, že auto, které objektivně jede 50 km/h, mohou dva stejné radary ukázat jako jedoucí rychlostí 47 km/h, nebo 53 km/h. Legálně tudíž můžete jet až 54 km/h bez pokuty – zde uplatňujeme odchylku +/- 3 km/h. Na dálnici to znamená, že i když jedete po dálnici, kde je povolená rychlost 110 km/h a radar ukáže 106,6 km/h, jste v pořádku. Pokutu byste dostali až v případě, že by radar ukázal 113,4 km/h a více, zde uplatňujeme druhou odchylku +/- 3 %.

Toto však většinou platí u radarů, které mají policejní hlídky, některé stacionární radary s odchylkou nepočítají a mohou vás sebrat už při překročení o 1 km/h! Proto raději neriskujte!

Ani rychloměr nebývá přesný

Víte, že váš rychloměr ukazuje o něco málo více, než kolik ve skutečnosti jedete? Je to tak z bezpečnostních důvodů! Výrobci automobilů záměrně nastavují rychloměry tak, aby ukazovaly mírně vyšší hodnotu. Takže pokud jedete podle tachometru a vidíte 50 km/h, ve skutečnosti jedete o něco pomaleji. To je ale v pořádku! Dodržováním rychlosti dle tachometru se vyhnete překročení maximální povolené rychlosti a pokutám.

Stacionární radar Lesní Albrechtice už vydělal miliony

Lesní Albrechtice, malebná vesnička schovaná v podhůří Jeseníků, se potýká s nelichotivou statistikou. Tato klidná lokalita, ležící na frekventované silnici I/57 mezi Opavou a Novým Jičínem, čelí nadměrné rychlosti projíždějících aut. Až šest tisíc vozidel denně projíždí touto obcí, která se tak stává nebezpečným místem pro chodce i cyklisty. Místní obyvatelé se obávají o bezpečnost svojí i svých dětí. Rychlostní limity jsou tu bohužel běžně porušovány a nehody, ať už menší nebo tragické nejsou žádnou výjimkou.

Není divu, že se tu v roce 2022 objevil stacionární radar. Jeho úkolem je zklidnit dopravu a chránit životy. Za první půlrok svého fungování na pokutách vydělal přes 6,6 milionů korun. Překročili jste rychlost v Lesních Albrechticích poprvé? Nebojte se, pokuta bude mírná, okolo 750 korun. Ale pozor! S každým dalším překročením (či při překročení vyšší rychlosti) může být pokuta vyšší. A to se vám může prodražit!

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články