PRÁCE 🧰

Kam s dětmi ve Vratislavi? Máme pro vás tři tipy na oblíbené atrakce

6. 1. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vratislav a okolí

Vratislav je město, které má prostě všechno. Nejen že překypuje spoustou nádherných historických památek, nabízí také spoustu atrakcí (nejen) pro děti. My vám v tomto článku poradíme rovnou tři.

Wroclaw Kolejkowo

Hon na trpaslíky

Vratislav je proslavená svými trpaslíky. Na malé bronzové mužíky tu narazíte skoro na každém kroku a jejich „lov“ patří mezi oblíbené kratochvíle. Počet krasnalů, jak se v polštině nazývají, se neustále rozšiřuje a v současnosti se jich údajně ve městě nachází víc než 800. Najít je všechny by tedy dalo pořádnou fušku. Kde se ale trpaslíci vůbec vzali?

Všechno začalo politickými protesty proti komunistickému režimu v 80. letech 20. století, za kterými stálo hnutí Oranžová alternativa. Komunistická strana totiž pravidelně přemalovávala antikomunistická hesla a nápisy objevující se na ulicích a jako reakci začalo hnutí na přemalované grafitti malovat právě symbol trpaslíka. Postupem času začali účastníci protestních akcí dokonce nosit oranžové čepice připomínající ty trpasličí.

K památce protestů byla roku 2001 vytvořena socha „taťky trpaslíka“, kterého můžete najít na ulici Świdnicka. Tento čin spustil lavinu nečekaných rozměrů. Už v roce 2005 přibylo 5 dalších trpaslíků a od té doby se každoročně přidávají desítky nových.

Zájem turistů o trpaslíky stále roste a při pobytu ve Wroclawi určitě narazíte na celé skupinky, které je budou hledat. Aby město turistům jejich úsilí usnadnilo, byla vytvořena mapa trpaslíků. Tu si můžete pořídit v turistických informačních centrech. Za nás je ale lepší stáhnout si do mobilu aplikaci s názvem Wrocławskie Krasnale, která je ke stažení na Google play i v App storu. Na nic nečekejte, vezměte děti a připojte se k honu na trpaslíky! Zábava na několik hodin (či dní) zaručena.

Víte že: Svého trpaslíka může mít ve Wroclawi v podstatě každý? Stačí vám k tomu „jen“ souhlas majitele místa, kde by měl trpaslík stát. Není to ale tak jednoduché. Je totiž potřeba přijít s originálním nápadem, což při aktuálním počtu není úplně snadné.

Wroclaw trpaslíci

Zoo Wroclaw

Zoo patří mezi nejpopulárnější vratislavské atrakce. Jedná se dokonce o nejstarší a největší Zoo v Polsku! Založena byla už v roce 1865 a od té doby se její plocha pořádně rozrostla. Dnes se Zoo Wroclav rozprostírá na 33 hektarech, což je pro představu zhruba jako 8 Václavských náměstí.

Zoo je domovem pro více než 10 000 zvířat a 1 100 jejich druhů. Největším lákadlem a dominantou zoo je bezesporu pavilon Afrikarium, který, jak už název napovídá, je zasvěcen ekosystémům spojeným s prostředím Černého kontinentu. V nádržích s 15 miliony litry vody můžete obdivovat více než 60 druhů pestrobarevných ryb.

Hlavní příčinou popularity Afrikária je ale především průhledný podmořský tunel, kde návštěvníkům nad hlavami proplouvají žraloci, rejnoci či želvy. Musíme říct, že to je opravdu úžasný zážitek. Ale pozor na sklo! Zaoblení tunelu totiž vytváří docela silnou iluzi, a tak si člověk není někdy jistý, kde sklo končí. Několikrát se nám při návštěvě podařilo do něj narazit.

Tunel ale není jediná atrakce, kterou Afrikárium disponuje. K vidění tu jsou třeba hroši, ptáci, kteří se volně proletují po pavilonu, různé druhy hlodavců, krokodýli či kapustňáci. Kromě zvěře tu najdete i obchod se suvenýry a bistro s vyhlídkovou terasou.

Najdete tu však i jiné zajímavé pavilony. Zmiňme například Opičí dům, Pavilon Madagaskar, Ptačí dům, Pavilon slonů nebo Terárium s motýlím domem. Ze zvířecích obyvatel se můžete těšit na populární tuleně, lvy, žirafy, zebry, medvědy nebo vlky. Pro děti je zde také několik speciálních atrakcí. Mezi nejpopulárnější patří lanový park ZOOlandia, kde je ale třeba uhradit speciální vstupné, nebo jízda na ponících. Zhlédnout můžete samozřejmě i krmení různých druhů zvířat.

Kolejkowo

Známým místem, které přitahuje nejen děti, ale i dospělé, je Kolejkowo – místo, kde můžete pozorovat detailní miniatury vláčků, které se prohánějí na ploše 900 metrů čtverečních. Jedná se o obrovský model věrně zachycující místa a památky Dolního Slezska společně s životem miniaturních obyvatel, kteří jsou zobrazeni v různých každodenních situacích. Kromě wroclawských památek a čtvrtí tu najdete i Sněžku, americký Mount Rushmore nebo polský venkov. Vlaky ale nejsou ten jediný dopravní prostředek, který v Kolejkowu uvidíte. Na modelu projíždí přes dvě stovky aut a několik tramvají. Dokonce tu mají i loď!

Až už sem zavítáte ráno nebo odpoledne, vězte, že zde strávíte noc. Kolejkowo totiž ukazuje svým návštěvníkům jak denní, tak noční perspektivu. Budete tedy moci miniaturní svět sledovat pod různými světelnými podmínkami. Den tu trvá 9 minut a poté je na 4 minuty noc. A co víc, zažijete tu i bouři, kterou doprovází opravdový déšť, hromy a blesky.

Město z perníku

Speciální atrakcí, kterou zde budete mít možnost spatřit až do konce února 2024, je Město z perníku. Všudypřítomná vůně, domy, postavičky, zvířátka v Zoo, vánoční stromeček i wroclawská radnice, to všechno tu můžete obdivovat. Perníkovým městem dokonce projíždí i perníkový vlak. Nechybí ani chaloupka na kuří nožce, které dělá společnost Jeníček s Mařenkou z cukrové hmoty. Dokážete si tipnout, kolik perníkového těsta bylo na výrobu použito? Nebudeme vás dlouho napínat. Neuvěřitelných 1,6 tuny!

Wroclaw Kolejkowo

Wroclaw Kolejkowo

Kolejkowo se nachází v nejvyšší budově celého Dolního Slezska – v 50patrovém mrakodrapu Sky Tower. Pokud budete mít čas, doporučujeme vyhlídkovou terasu ve 49. patře, odkud uvidíte velkou část města a jeho okolí.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články