PRÁCE 🧰

Dostal jsem pokutu za alkohol na kole, seberou mi řidičák?

28. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zhruba jedna ze čtyř nehod způsobených pod vlivem alkoholu je způsobena cyklistou. To je prostá statistika. Hrozí cyklistům, že přijdou za tento přečin o řidičský průkaz?

Dostal jsem pokutu za alkohol na kole, seberou mi řidičák?

Články na téma pokuta za jízdu pod vlivem:

  1. Pokuty za jízdu pod vlivem během dovolené
  2. Povolená hladina pro cyklisty v zahraničí
  3. Výše pokuty pro cyklistu pod vlivem
  4. Alkohol na kole – hrozí ztráta řidičáku? - právě čtete

Odebrání řidičského průkazu za alkohol na kole

Ve zkratce – ať už na kole předvedete cokoliv, odebrání řidičského oprávnění vám nehrozí. Můžete se zlít jak šakal, způsobit v podstatě jakoukoliv nehodu, ale na řidičák to nemá vliv. Co však bude opilý cyklista v případě nehody hradit, je nejen pokuta, ale i způsobené škody.

Pro cyklisty pod vlivem platí obdobná pravidla, jako pro řidiče motorových vozidel. Tolerance je nulová, pokud nadýcháte na kole nebo třeba koloběžce, budete muset zaplatit dost tučnou pokutu, a to 7000 až 25 000 korun.

Alkohol na kole? Raději to nezkoušejte

Pozor, výše uvedené platí jak pro dopravní nehodu, které se cyklista stane účastníkem nebo viníkem, tak i pro běžnou policejní kontrolu, třeba na cyklostezce. Odebrání řidičského průkazu však nehrozí, stejně jako se přestupek neprojeví na bodovém kontu řidiče.

Opilý cyklista je nebezpečný nejen svému okolí, ale i sám sobě. V autě má kolem sebe řidič kostru karoserie, nejrůznější asistenty na zmírnění následků nehody a podobně. Cyklista má přinejlepším helmu a elasťáky. Helma sice ochrání hlavu před nejhorším, bohužel odřeniny a zlomeniny jsou u nehod cyklistů s auty prakticky pravidlem.

Za cyklistu zákon považuje i osobu jedoucí na elektrokole nebo elektrokoloběžce s výkonem maximálně 250 W a maximální rychlostí 25 km/h. A ano, i zde platí, že řidič elektrokola nebo elektrokoloběžky nesmí tento dopravní prostředek řídit pod vlivem. Vztahuje se to samozřejmě i na oblíbené služby sdílených elektrokoloběžek, populárních zejména ve velkých městech. Dobře si tedy rozmyslete, jestli se po flámu domů nevypravíte raději městskou hromadnou dopravou, taxíkem nebo třeba pěšky.

Za jízdou na kole třeba po sklence vína se můžete vydat do zahraničí, Česká republika společně se Slovenskem mají nulovou toleranci k alkoholu za řídítky, země jižní a západní Evropy jsou v tomto shovívavější.

Zdroj info: policie.cz, dopravadnes.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články