PRÁCE 🧰

Test celoročních dodávkových pneumatik 235/55 R17 2024 od Motorhome

25. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy celoročních pneu Rádce motoristy

Ideální celoroční pneumatiky na obytné vozy nebo dodávky? Podle provedených testů celoročních pneumatik 235/55 R17 se může vyplatit sázka na model Goodyear Vector 4Seasons Gen 3.

Test celoročních dodávkových pneumatik

Popularita celoročních gum v České republice stoupá a nedá se tomu příliš divit. Zvlášť sváteční řidiči totiž nemusí každých pár měsíců řešit výměnu pneumatik, není třeba mít doma dvě sady gum. Ve prospěch celoročních pneumatik hraje i postupující globální oteplování, kvůli kterým jsou v České republice stále mírnější zimy. Rozdíly mezi celoročními pneumatikami a těmi zimními i letními se v průběhu času postupně snižují.

S celoročními pneumatikami i do hor?

Pokud máte doma obytný vůz, využíváte jej celoročně a jezdíte s ním především směrem na jih Evropy, a nikoliv do hor, můžou i pro vás dávat celoroční pneumatiky smysl. Pokud motorista sáhne po opravdu kvalitních celoročních pneu, není třeba se obávat ani cest do vysoce položených míst, a to třeba i do rakouských, italských či švýcarských hor během tuhých zim. Napoví i výsledky nezávislých testů.

Celoroční pneumatiky jsou totiž stále kvalitnější a potvrzují to v čase právě i samotné testy. Ty před startem letošní letní sezóny připravil i Motorhome a konkrétně se jednalo o celoroční pneumatiky 235/55 R17, které se mohou hodit nejen pro obytné vozy, ale třeba i pro klasické dodávky. Testy probíhaly v různých podmínkách, a to tedy i na sněhu, za mokra či sucha. Hodnotitelé se zaměřili na ovladatelnost, trakci či brzdnou dráhu a zajímalo je, které pneumatiky jsou při zvážení všech aspektů ty nejvhodnější.

Testu se zúčastnilo celkem 8 modelů celoročních pneumatik

Testu celoročních pneumatik 235/55 R17 od Motorhome se v letošním roce zúčastnilo celkem osm modelů. Šlo konkrétně o Goodyear Vector 4Seasons Gen 3, Michelin CrossClimate 2, Giti GitiAllSeason AS1 SUV, Pirelli Cinturato All Season SF2, Falken Euroall Season AS220 Pro, Vredestein Quatrac Pro, Firestone MultiSeason Gen 02 a Uniroyal AllSeasonExpert 2.

Jasným vítězem tohoto testu se stal model Goodyear Vector 4Seasons Gen 3, který prokázal své ideální vlastnosti ve všech ročních obdobích. Tyto gumy nabízí vynikající trakci a velmi bezpečné jízdní vlastnosti na mokré vozovce. Jediným nedostatkem je trošku delší brzdná dráha na suchém asfaltu.

Na stupně vítězů se dostal také model Michelin CrossClimate 2, a to především díky výjimečnému brzdnému výkonu a vynikající trakci. Minusem byla delší brzdná dráha na mokré vozovce. Třetí pozici obsadil model pneu Giti GitiAllSeason AS1 SUV, a to zejména díky nejkratší brzdné dráze na mokrém povrchu. Hodnotitelé ale zároveň uvedli, že tento model nevykázal dobré výsledky v případě brzdné dráhy na suché vozovce. Obrovskou výhodou je však cena těchto pneumatik, která byla mezi všemi zkoumanými modely dokonce nejnižší.

Vzhledem k provedenému testu je rovněž vhodné nahlédnout na druhý konec tabulky. Na posledním místě se umístil model pneumatik Uniroyal AllSeasonExpert 2, který sice vykázal solidní jízdní vlastnosti na sněhu, propadl ale na běžném suchém povrchu. Nepříliš ideální vlastnosti má tato pneumatika i na mokré silnici. Mírným plusem je alespoň cena, která byla ze všech zúčastněných modelů druhá nejnižší.

Test celoročních dodávkových pneumatik 235/55 R17 2024 od Motorhome
UmístěníNázev pneumatik
1.Goodyear Vector 4Seasons Gen 3
2.Michelin CrossClimate 2
3.Giti GitiAllSeason AS1 SUV
4.Pirelli Cinturato All Season SF2
5.Falken Euroall Season AS220 Pro
6.Vredestein Quatrac Pro
7.Firestone MultiSeason Gen 02
8.Uniroyal AllSeasonExpert 2

Celoroční pneu 235/55 R17 s dopravou zdarma

Zdroj info: tyrereviews.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články