PRÁCE 🧰

Jaké dálnice na Slovinsku podléhají dálničním poplatkům?

19. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Plánujete v letošním roce cestu do Slovinska? Nebo budete touhle zemí pouze projíždět? Dopředu si zjistěte, které úseky slovinských dálnic jsou zpoplatněné a jak tady dálniční poplatky uhradíte. V opačném případě riskujete tučnou pokutu!

Které silnice jsou letos ve Slovinsku placené?

Za dálnice ve Slovinsku zaplatíte. A ne zrovna málo

Naprostá většina slovinských dálnic, kterých je v zemi na 600 kilometrů, je i v roce 2024 zpoplatněná. Dálniční poplatky tady řidiči vozidel do 3,5 hradí prostřednictvím elektronické dálniční známky. Výjimkou je pouze kratičký úsek mezi Izolou a Koperem, který vzhledem k jeho špatné dostupnosti můžete projíždět bez dálniční známky.

Náš tip: Pokud míříte do Chorvatska, přes Slovinsko vůbec jezdit nemusíte. Existuje několik dalších tras, které jsme pro vás sepsali do tohoto článku a přidali k nim i aktuální informace o dálničních poplatcích, které budete muset v letošním roce uhradit.

Zpoplatněné úseky dálnic na Slovinsku najdete v této mapě:

Zpoplatněné úseky dálnic na Slovinsku

Na kolik vás vyjde slovinská dálniční známka v roce 2024?

Slovinskou dálniční známku koupíte i v letošním roce s platností na 7 dní, 1 měsíc a 1 rok. Cena sedmidenní známky pro karavany a vozidla do 3,5 t činí 16 eur, za měsíční dálniční známku zaplatíte 32 eur a roční dálniční známka vás vyjde na 117,50 eur.

Měli byste vědět: U motocyklů jsou ceny poloviční, přičemž měsíční známku v tomto případě nahrazuje známka půlroční. Vozidla nad 3,5 tun pak musí hradit mýtné, jehož výše je určena dle ujeté vzdálenosti.

Ceny dálničních známek do Slovinska mapuje přehledně následující tabulka:

🇸🇮  Slovinsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Slovinsko - dálniční známka 1 měsíc
Osobní auto Osobní auto s přívěsem
32,00 €
800,16 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 1 měsíc
Dodávka Dodávka s přívěsem
64,10 €
1 602,82 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 6 měsíců
Motocykl
32,00 €
800,16 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Motocykl
8,00 €
200,04 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem
16,00 €
400,08 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Dodávka Dodávka s přívěsem
32,00 €
800,16 Kč
Koupit online
Koupit online

Jak a kde si koupit známku na slovinské dálnice?

Nejjednodušším způsobem, jak projíždět dálnice ve Slovinsku bez rizika pokuty, je pořízení elektronické dálniční známky s předstihem (platnost lze variabilně nastavit) v oficiálním e-shopu evinjeta.dars.si, který je zčásti v češtině.

Pro nákup dálniční známky potřebujete znát pouze SPZ vozidla. Konkrétní postup jsme pro vás přehledně sepsali do jednoho z dřívějších článků. Pokud nechcete nakupovat dálniční známku na Slovinsko pomocí zmíněného webu, můžete zkusit štěstí na některých čerpacích stanicích v blízkosti hraničních přechodů.

Měli byste vědět: Zpoplatněn je také průjezd tunelu Karavanky, kde je poplatek vybírán prostřednictvím mýtné brány před vjezdem do tunelu.

Co hrozí, pokud dálnice ve Slovinsku projedete bez platné e-známky?

Ve Slovinsku jsou kontroly elektronických dálničních známek prováděny několika způsoby. Osobně e-známky kontrolují policisté v blízkosti dálničních přechodů, kterým stačí „naskenovat“ SPZ vozidla. Okamžitě tak vidí, zda má dané vozidlo e-známku koupenou, či nikoliv.

Dalším způsobem jsou všudypřítomné monitorovací systémy, které jsou rozesety na 600 kilometrech slovinských dálnic. Pravděpodobnost, že se „oku zákona“ vyhnete, je proto opravdu minimální. Pokud byste jízdu bez platné dálniční známky přece jen „risknuli“, vystavujete se riziku pokuty ve výši 300 až 800 eur. Pokud zaplatíte pokutu přímo na místě, pravděpodobně bude sankce o 150 euro nižší.

Zdroj info: evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články