PRÁCE 🧰

Test letních pneumatik 215/40 R18 2024 od Sport auto

15. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

Před nástupem sezóny proběhla po celé Evropě spousta testů letních pneumatik. Za jedním takovým testem stál také magazín Sport Auto, který porovnával některé letní modely s oblíbeným celoročním konkurentem.

Test letních pneu 215/40 R18

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R18:

  1. Test letních pneumatik 245/55 R18
  2. Test letních pneumatik v rozměru 225/45 R17 + R18
  3. Test letních pneu 225/40 R18 AutoZeitung
  4. Pneumatiky 235/55 R18 a nezávislé testy 2024
  5. Test letních pneu 215/40 R18 2024 - právě čtete

Testu magazínu Sport Auto 2024 se zúčastnilo celkem pět modelů velmi poptávaných letních pneumatik 215/40 R18 prémiové kategorie, které byly v mnoha aspektech porovnávány s celoročními pneumatikami Goodyear Vector 4-Season Gen-3. Cílem tohoto testu bylo mimo jiné zjistit, jestli celoroční pneumatiky mohou v praxi konkurovat nejlepším letním gumám v typickém letním prostředí.

Celoroční pneumatiky v testu propadly

K testu bylo využito vozidlo Hyundai i20 N, které je napříč Evropou velmi oblíbené, a to mimo jiné i v České republice. V kontextu celoročních pneumatik tedy došlo k výběru gumy Goodyear Vector 4-Season Gen-3, které v minulosti ovládly spoustu provedených testů, a to včetně v případě magazínu Sport Auto. Výsledky letošního testu Sport Auto 2024 ale ukázaly, že ani přes své jasné kvality se tyto celoroční pneu nemohou s letními prémiovými gumami zatím ani z daleka porovnávat. Propadly totiž skoro ve všech zkoumaných aspektech.

Celoroční pneumatiky v porovnání s letními konkurenty neuspěly zejména při jízdě na mokré vozovce. Měly totiž výrazně delší brzdnou dráhu. Vykazovaly také slabší výsledky v odolnosti vůči aquaplaningu a ani dynamická ovladatelnost na suchém asfaltu nebyla v porovnání s některými prémiovými gumami ideální.

V jednom dílčím parametru však byly pneumatiky Goodyear Vector 4-Season Gen-3 zcela nejlepší. Podařilo se jim překonat ostatní konkurenty v míře hlučnosti, a to poměrně výrazně. Je však otázkou, do jaké míry je tento parametr pro české řidiče důležitý.

Vítězem se staly pneumatiky Continental PremiumContact 7

Je tedy zřejmé, že celoroční pneumatiky se s těmi letními v mnoha aspektech stále nemohou měřit a v pomyslném žebříčku se umístily na posledním místě. Na opačné straně tabulky se však umístily pneumatiky Continental PremiumContact 7, které se tedy staly absolutním vítězem tohoto testu. Hodnotitelé v případě pneumatik Continental PremiumContact 7 ocenili zejména ovladatelnost na suchu i velmi solidní jízdní vlastnosti při jízdě na mokré vozovce.

Na pomyslném druhém místě se umístily gumy Michelin Pilot Sport 5, které hodnotitele oslovily zejména díky své velmi dobré brzdné dráze v případě suché vozovky, kde ostatní konkurenty poměrně znatelně předčily. Velmi dobře si tyto pneumatiky vedly i v případě brzdné dráhy na mokrém asfaltu.

Stupně vítězů v testu letních pneumatik Sport Auto 2024 si odnesla značka Bridgestone, konkrétně pak model Turanza T005. I další výsledky testu totiž v případě tohoto modelu dlouhodobě ukazují, že se tyto gumy vyznačují nízkou spotřebou paliva i přijatelnou mírou hlučnosti. Subjektivní recenze řidičů dávají výsledkům těchto testů za pravdu, a koncern Bridgestone může těšit, že i díky tomu se model Turanza T005 řadí mezi nejprodávanější na světě.

Čtvrtá a pátá pozice následně obsadily modely pneumatik Maxxis Victra Sport 5 a Dunlop SP Sport MAXX RT2. Zejména druhé jmenované gumy za ostatními v mnoha aspektech citelně zaostaly a v konkurenci ostatních letních pneumatik si odnesly nepopulární poslední místo. Podařilo se jim předčit pouze celoroční pneumatiky Goodyear Vector 4-Season Gen-3.

Test letních pneumatik 215/40 R18 2024 od Sport auto
UmístěníNázev pneumatikHodnocení
1.Letní pneu Continental PremiumContact 7Absolutní vítěz testu
2.Letní pneu Michelin Pilot Sport 5Velmi dobré hodnocení
3.Letní pneu Bridgestone Turanza T005Velmi dobré hodnocení
4.Letní pneu Maxxis Victra Sport 5Velmi dobré hodnocení
5.Letní pneu Dunlop SP Sport MAXX RT2Dobré hodnocení

Letni pneumatiky 215/40 R18 s dopravou zdarma

Zdroj info: tyrereviews.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články