PRÁCE 🧰

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Peugeot?

17. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Peugeot

Nedalo nám to a napsali jsme do automobilek působících na českém trhu, jak to vidí s rokem 2023. Zajímal nás především vývoj cen a dodacích lhůt, ale také chystané novinky.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Peugeot?

Z Peugeotu nám odpověděli poměrně obsáhle, ale bez marketingových kliček, což nelze než ocenit. Bohužel, některé informace nejsou příliš radostné a na zlevnění si budeme muset patrně ještě chvíli počkat.

Peugeot – novinky pro rok 2023

  • Jaký očekáváte vývoj cen u nových vozů v roce 2023?

V uplynulém roce ceny nových aut obecně rostly. Koncern Stellantis, do kterého patří i značka Peugeot, zvýšil ceny velmi citelně, a to u všech svých značek. Zatím nemáme konkrétní informace, ale odhadujeme, že letos ke snižování cen nedojde, spíše se schyluje k dalšímu zdražování.

  • Jaká je aktuální čekací doba od objednání nového auta do jeho dodání? Dá se v roce 2023 očekávat v tomto směru zlepšení?

Záleží samozřejmě na modelu. Poměrně dobře jsou na tom vozy Peugeot 208, 3008 a 308 hatchback, které dodáváme do šesti měsíců od objednání. Na Peugeot 508 se čeká od 6 do 9 měsíců, přičemž verze se spalovacím motorem jsou k dodání dříve než plug-in hybridy. Delší čekací doby máme u modelů 5008 a 2008, a to kolem 9 měsíců. Nejdéle se čeká na Peugeot 308 SW (kombi), kde se jedná až o 12 měsíců. Nicméně oproti předchozím obdobím zaznamenáváme postupné zlepšování. Věříme, že se v roce 2023 dočkáme standardních lhůt, na které naši zákazníci byli zvyklí před čipovou krizí, tedy maximálně 3-4 měsíce.

  • Kolik novinek budete představovat v roce 2023 a kolik z nich bude čistě elektrických? Můžete být v tomto směru konkrétní a prozradit konkrétní názvy/jména aut?

Hlavní novinkou letošního roku je dynamický fastback Peugeot 408. Ten právě přichází na český trh. V současné době ho nabízíme s benzínovým motorem PureTech 130 k nebo s plug-in hybridními variantami 225 nebo 180. Ve druhé polovině roku se tato nabídka rozroste o plně elektrickou verzi s dojezdem až 400 km na jedno nabití. Dále uvedeme také čistě elektrický model Peugeot 308, a to jak ve verzi hatchback tak i SW. Peugeot tak bude jedním z prvních evropských výrobců, který bude mít v produktovém portfoliu elektrické kombi.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Peugeot?

U dalších modelů chystáme změny z hlediska pohonů. Naše SUV Peugeot 3008 a 5008 dostanou nový hybridní pohon tvořený benzínovým motorem PureTech nové generace o výkonu 136 koní a dvouspojkovou elektrifikovanou převodovkou. Oproti stávajícím spalovacím motorům dojde ke snížení spotřeby paliva o 15 %. Tyto modely budou prvními v rámci skupiny Stellantis, které tento pohon budou nabízet.

V příštím roce chystáme také změnu u elektromotoru modelu Peugeot e-208. Tento vůz byl v roce 2022 nejprodávanějším 100% elektrickým vozem ve svém segmentu v rámci evropského trhu. S novým elektromotorem dojde k navýšení dojezdu o 10,5 % na 400 kilometrů. Zvýší se také maximální výkon vozu a to o 15 %.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Peugeot?

S těmito novinkami značka Peugeot v roce 2023 značně zrychlí proces elektrifikace své modelové řady. Od první poloviny roku 2023 budou všechny modely Peugeot k dispozici v minimálně jedné elektrifikované verzi a v následujících dvou letech bude uvedeno na trh pět nových 100% elektrických modelů.

  • Budeme rádi, když se pochlubíte čímkoliv dalších, co bude stát v roce 2023 za pozornost našich čtenářů.

Transformaci Peugeotu na elektrickou značku demonstruje i nový koncepční vůz Peugeot Inception Concept, který jsme představili 5. ledna 2023 na veletrhu technologií v Las Vegas v USA. Tento koncept je postaven na jedné ze čtyř budoucích platforem „BEV-by-design“ skupiny Stellantis. Příchod této nové řady platforem od roku 2023 bude znamenat revoluci v budoucích vozech Peugeot. Peugeot Inception Concept odhaluje i příští designový směr našich sériových modelů, naznačuje nekonečné možnosti konektivity a technologie budoucnosti včetně autonomního řízení. Většinu inovací použitých v tomto konceptu Peugeot plánuje uvést do sériové výroby, a to počínaje rokem 2025.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Peugeot?

Zdroj info: Peugeot.
Zdroj médií: Peugeot.

Podobné články