PRÁCE 🧰

Co je akcelerace (zrychlení) auta

17. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

U výběru nového auta mnoho řidičů zajímá především akcelerace vozidla. Co to vůbec akcelerace je a v jakých variantách se s ní můžeme setkat?

Akcelerace auta: Víte, co to je?

Akcelerace očima fyziky

Akcelerace, českým ekvivalentem zrychlení nebo zrychlení z nuly na sto, je fyzikální veličina, která popisuje jakým způsobem těleso mění rychlost v závislosti na čase. Jelikož tato veličina udává velikost změny a taktéž její směr, nazýváme ji také vektorovou veličinou. Zrychlení, nebo akceleraci obecně označujeme malým písmenem a.

Zrychlení z nuly na sto

Jednotku akcelerace všichni známe - metr za sekundu2. V angloamerickém měrovém systému se používá zrychlení z 0 na 60 MPH (miles per hour - v češtině míle za hodinu). Zrychlení slouží jako měřítko pro porovnání dynamiky především u osobních automobilů.

U komentování například závodů formulí se často můžete setkat s přepočtem zrychlení na tzv. tíhové zrychlení (uváděno pod malým písmenem g), kdy komentátor říká, že při prudkém brzdění nebo v zatáčkách na pilota působí přetížení 5g. Což se dá jednoduše laicky vysvětlit tak, že v té chvíli měl pilot formule pocit, že váží až 5x více.

Abyste s autem překročili alespoň 1g, museli byste se z nuly na sto dostat za přibližně 2,84 sekund. Takové síly dokáže dosáhnout, z dostupnějších aut například BMW M8, Nissan GT-R Nismo, Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ nebo elektrická Tesla Model S.

Zdroj info: Wikipedie, Formule.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články