PRÁCE 🧰

Jak zvýšit výkon motoru auta

23. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Touha po zrychlení a výkonu je tak trochu v každém z nás a určitě si každý položil alespoň jednou otázku: „Jak mohu zvýšit výkon svého motoru?“. Pojďme se podívat na některé varianty, které nám mohou pomoci zvýšit výkon motoru bez nutnosti koupě jiného vozu.

Nehledě na to, jak moc silná je naše touha po výkonu, je dobré si uvědomit také naše řidičské schopnosti.

Zvýšení výkonu u atmosférického motoru

Nejjednodušším způsobem zvýšení výkonu u atmosférického motoru je změna paliva. Běžně do svých benzínových miláčků tankujeme Natural 95, který je standardním palivem na českých pumpách. Na některých čerpacích stanicích se však můžeme setkat s prémiovými palivy s vyšším oktanovým číslem u benzínu a cetanovým číslemnafty.

Jak zvýšit výkon motoru auta

Další možností jsou pak úpravy jednotlivých částí, jako třeba vzduchový filtr s lepší propustností vzduchu, výměna sání či úprava výfuku. Pokud ale ani to není pro vás dostatečná změna, nezbývá nic jiného než úprava u specializovaných firem, které vám motor sestaví na míru. Úprava konstrukce motoru také bývá jednou z mála možností jak zvýšit výkon u dvoutaktního motoru.

Přeplňovaný motor

U přeplňovaného motoru můžeme také začít změnou paliva, jsou zde ale lepší možnosti pro práci s výkonem motoru. Nejvíce populární je úprava softwaru takzvaný chiptuning. Jedná se úpravu softwaru řídící jednotky motoru, kdy vašemu vozu bude upravena mapa s výkonem. Výsledkem je pak nárůst výkonu během pár minut bez nutnosti jiného zásahu. Specializované firmy pak výkon ověří na válcové zkušebně, a dokonce si lze tuto úpravu nechat legálně zapsat do technického průkazu. Způsob je velmi populární pro zvýšení výkonu dieselových motorů.

Jak zvýšit výkon dieselového motoru

Když vás neuspokojí obyčejný chiptuning, pak se lze podívat po jeho profesionálnější verzi, kdy vám odborník sestaví mapu v řídící jednotce pro vaše vozidlo. Tyto úpravy na míru berou v potaz nejen palivo, na které auto jezdí, ale i další úpravy. 

A nakonec tu máme, jako u atmosférického motoru, úpravu hardwaru specializovanou firmou. V tomto případě jsou možnosti omezené jen odolností konstrukce motoru a odolností vaší peněženky.  

Jak zvýšit výkon motoru auta

Na závěr je potřeba s rostoucím výkonem upravit i brzdy. Bezpečí všech je přeci na prvním místě. Proto prosím buďte při jakékoliv úpravě opatrní a konzultujte vše s odborníky.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články