PRÁCE 🧰

Značky fólií

15. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Při výběru autofólie se nevyplatí šetřit. V konečném důsledku může nekvalitní fólie vyjít na větší obnos peněz.

Značky fólií

Alternativní způsob oproti lakování může být autofólie. Existuje široké spektrum barev, takže je z čeho si vybírat a kromě toho, fólie tvoří i funkci ochrannou.

Kvalita vs. cena

V dnešní době se na trhu objevují čím dál tím častěji nekvalitní fólie původem z Číny. Většinou jsou to no-name výrobci konkurující na trhu nízkou cenou, ale za to horší kvalitou. Značková, kvalitní fólie se cenově pohybuje okolo 30 tisíc korun. Může se to zdát jako vysoká částka, ale ušetříte si problémy se sundáváním nekvalitní fólie a vyvarovat se poškození laku.

Autofólie 3M

Špičkou na trhu autofólií je jednoznačně firma 3M. Jako první na světě má od roku 1966 patent na výrobu autofólií a spoustu dalších patentů na nové technologie. Pyšní se hlavně dlouho dobou životností. Při správné péči vydrží na autě i deset let.

Další kvalitní fólie

  • Oracal
  • Every Dennison
  • KMPF
  • Bruxsafoll
  • Madico
  • Tecwrap
  • Llumar

Mezi ty značkové, ale méně kvalitní patří fólie od firmy TA Technix. Často se trhá a špatně drží na autě. Samotný proces lepení autofólie není jednoduchý, a proto doporučujeme svěřit práci odborníkům. Není dobré počítat s tím, že si ji nalepíte sami doma v garáži. Většina odborníků vám pomůžou s výběrem a kvalitně nalepí. Práce může trvat klidně i 80 hodin. Pokud někdo slibuje, že celé auto nalepí za jeden večer, musíte počítat se špatnou kvalitou a odbytou prací.

Péče o fólii

Důležitá je péče o fólii. Obecně je dobré se vyhýbat kartáčovým myčkám u čerpacích stanic, které dokáží poškodit i lak. Mohou fólii poškrábat, potrhat nebo odlepit. Pokud zvolíte mytí vapkou, dejte pozor ať nepouštíte proud z přílišné blízkosti. Mohla by se tlakem potrhat. Nejlepší volbou je ruční mytí a používání kvalitních přípravků. Máte-li auto v matné nebo chromové fólii, nezapomínejte na leštění pro zachování původního stavu. Tuhle práci bychom zase raději svěřili odborníkům.

Lepení fólie na auto

Základ je se zbavit všech mastnost a nečistot. Auto se ručně umyje pomocí přípravků a vysokotlaké myčky. Pokud se nejedná o ochrannou PPF fólii nebo na okna, lepí se nasucho. Celé auto odstrojíme. V první řadě se sundají lišty, kliky u dveří, podběhy. Zbytek se odstrojí až v průběhu lepení.

Střecha vozu jde na řadu jako první. začíná se uprostřed dílu, fólie se zahřeje horkovzdušnou pistolí, aby byla pružná. Vždy se musí lepit s přesahem jeden centimetr, aby nebyl vidět původní lak. Použitím špachtle přilne fólie k autu a díky tomu nevznikají zbytečné vzduchové bubliny. Tímto způsobem lepíme každý díl vozu.

Zdroj info: Clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články