PRÁCE 🧰

Změna povinného ručení není věda! Poradíme, jak na ni bez sankce a s vrácením pojistného

5. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Zrušení pojištění auta Jak vybrat povinné ručení

Povinné ručení je jedním z těch pojištění, které vás za pár tisíc korun ročně mohou vytáhnout z problému za několik milionů. Co ale dělat, pokud ho potřebujete změnit? Poradíme, jak na to bez sankce a s možností vrácení zaplaceného pojistného.

Jak změnit povinné ručení bez sankce? Důležité jsou lhůty

Změna povinného ručení je možná v několika případech

Vypovědět stávající smlouvu a změnit povinné ručení bez sankce můžete pouze v několika případech. Důležitá je i lhůta, ve které může změna povinného ručení proběhnout. V jakých případech tedy můžete pojistku vypovědět bez sankce a s možností vrácení již zaplaceného pojistného?

  1. Výpověď ke konci pojistného období: Pokud máte sjednáno povinné ručení na dobu určitou, šest týdnů před datem výročí smlouvy musíte pojišťoven doručit písemnou výpověď.
  2. Výpověď při přepisu vozidla: Pokud má vozidlo nového provozovatele, je potřeba tuto skutečnost oznámit pojišťovně ideálně pomocí kupní smlouvy nebo výpisem z registru vozidel.
  3. Výpověď do 3 měsíců od oznámení pojistné události: Nejste spokojení s tím, jak pojišťovna vyřešila vzniklou pojistnou událost? Do tří měsíců od jejího oznámení můžete smlouvu bez sankcí vypovědět. Výpovědní lhůta trvá v tomto případě jeden měsíc.
  4. Výpověď do 2 měsíců od uzavření smlouvy: Uzavřeli jste smlouvu a záhy zjistili, že není tak výhodná, jak se na první pohled tvářila? Změna povinného ručení je možná do dvou měsíců od sjednání. Lhůta pro změnu povinného ručení v tomto případě činí 8 dní.
  5. Výpověď pro nesouhlas se změnou výše pojistného: Zdražila vám pojišťovna pojistné? Rozhodně ho nemusíte akceptovat. Pokud jinde najdete výhodnější nabídku, změna povinného ručení je možná ve lhůtě do 1 měsíce od oznámení nové výše pojistného.
  6. Výpověď při vyřazení vozu z evidence vozidel: V tomto případě bude potřeba k výpovědi přiložit kopii velkého technického průkazu, ve kterém je uvedeno, že byl vůz vyřazen.
  7. Ukončení povinného ručení dohodou: Tyto případy nejsou příliš časté a pojišťovna je řeší individuálně.

Přečtěte si také: Návod, jak na bleskové sjednání povinného ručení během několika minut

Jak změnit povinné ručení?

Pokud měníte povinné ručení z některého z výše uvedených důvodů, doručte ve stanovené lhůtě pojišťovně písemnou výpověď. Ta by měla obsahovat:

  • číslo pojistné smlouvy
  • jméno nebo obchodní název pojistníka
  • RČ nebo IČO pojistníka
  • adresu pojistníka
  • kontaktní informace
  • druh a model vozidla, tovární značku
  • registrační značku vozidla
  • VIN vozidla
  • důvod výpovědi
  • datum a podpis pojistníka
Náš tip: Vzory výpovědi z povinného ručení najdete u většiny pojišťoven na jejich webových stránkách.

Možné je i přerušení povinného ručení

Věděli jste, že kromě změny povinného ručení můžete pojistku také přerušit? Typicky jde o příklady, kdy vlastníte třeba veterána nebo motocykl, s nímž vyrážíte na cesty jen během určité části roku. Po zbývající měsíce uložíte značky do depozitu. Přerušení povinného ručení je ale samozřejmě potřeba oznámit pojišťovně.

Náš tip: Pojišťovny se na přerušení povinného ručení dívají různě a nemusí vám vždy vyhovět. Pokud tedy vlastníte vůz, se kterým vyrážíte na silnice jen sporadicky, vyplatí se vám spíše sezónní povinné ručení.

Co dělat, aby vám pojišťovna vrátila pojistné?

Pokud si povinné ručení sjednáte, je výhodné zaplatit pojistné jednorázově na celý rok. V případě, že se později rozmyslíte a budete trvat na změně povinného ručení, můžete si nárokovat zaplacené pojistné (nebo jeho část) zpět.

Pamatujte ale, že pojišťovna vám vrátí vždy pouze „nespotřebované pojistné“. Pokud tedy smlouvu ukončíte před jejím počátkem, vrátí se vám celá částka. V případě, že již povinné ručení „čerpáte“ pojišťovna si pojistné za jednotlivé dny nechá a vrátí vám pouze poměrnou část.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články